Foto: Keolis/Pia Heick

Krafttag mot bajset under Lidingöloppet

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna bakom Lidingöloppet tar i år till krafttag mot tidigare års uppmärksammade bajsproblem. 40 procent fler bajamajor har satts ut inför årets lopp. Dessutom kommer det att finnas personer som delar ut bajspåsar till nödiga löpare.

Genom åren som Lidingöloppet har arrangerats, har boende i närheten klagat på att löparna tar sig frihet att bajsa i skogen. Ingen stor grej, menar vissa. Men enligt boende på Lidingö känns det inte fräscht att efter loppet sicksacka mellan bajshögarna i den natursköna miljön. Hundägare menar också att människobajset äts upp av deras hundar, och undviker därför området under en tid efter loppet.

– Vi har tagit till oss av kritiken och har i år satt upp 40 procent fler bajamajor än i fjol. Nu finns det någonstans mellan 300 och 400 stycken på plats, säger Tomas Hoszek som är generalsekreterare för Lidingöloppet.

Delar ut bajspåsar

Dessutom kommer det att finnas personer som delar ut bajspåsar till nödiga personer längs löparspåret. Tanken är att de som inte hinner fram till en bajamaja ska kunna uträtta sina behov i skogen och därefter plocka upp efter sig med hjälp av påsen precis som man gör efter en hund.

– De här påsarna kommer att kunna hämtas på två olika ställen i skogen, säger Tomas Hoszek.

Bajset omvandlas till biogas

När loppen är slut kommer både bajspåsarna och innehållet i bajamajorna att samlas in för att omvandlas till biogasbränsle. Det förnybara bränslet ska användas till bussarna i Stockholms kollektivtrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.