Tusentals deltog i paraden även 2013. Foto: TT

45.000 väntas delta i Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 13 i dag inleds årets upplaga av Prideparaden i Stockholm. Ungefär 45.000 människor och runt 200 ekipage väntas delta i det färgglada tåget, som är öppet för allmänheten.

Förra året var Stefan Löfven (S) bortrest, men i år kommer han för första gången, i egenskap av statsminister, att delta i Pridetåget.

Flera partiledare väntas också dyka upp. Som den första kristdemokratiska partiledaren någonsin kommer Ebba Busch Thor att gå med i tåget, något som hon har fått viss kritik för inom partiet. Hon har tidigare sagt att hennes deltagande inte beror på att hon är trött på någon heteronorm.

Stockholm Pride 2016

– Det handlar inte om det. Fortfarande är det alltför många som vittnar om att de inte blir respekterade för det de är när de kommer ut som homosexuella. Det är fullständigt oacceptabelt. Jag vill bidra till att vända den utvecklingen, sade hon i en intervju med TT i Almedalen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och Moderatledaren Anna Kinberg Batra väntas också delta.

Paraden läggs om

Med anledning av ombyggnationerna vid Slussen har paradvägen lagts om i år. Ruttens startpunkt brukar vara Södermalm, men i år sker starten från Kungsholmstorg. Paradtåget går sedan en 4,3 kilometer lång rutt mot Stockholms city, förbi Stureplan och mot slutdestinationen Östermalms IP.

Under paraden kommer det att på vissa platser göras avspärrningar för trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2016

Mer i ämnet