Det råder brist på många yrken, bland annat sjuksköterskor och kockar. Foto: TT

57.000 nya jobb – men också brist på arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på arbetskraft blir de närmaste åren allt mer tydlig, enligt Arbetsförmedlingen. Samtidigt ökar utmaningarna att få in de utrikesfödda på arbetsmarknaden.

En stark konjunktur och en växande befolkning i Stockholms län påverkar arbetsmarknaden positivt under 2016 och 2017. Sysselsättningen väntas öka med 57.000 personer under perioden, enligt Arbetsförmedlingens jobbprognos för i år och nästa år.

Nästa år räknar Arbetsförmedlingen med en arbetslöshet på 5,8 procent i länet. Bäst väntas byggsektorn och delar av den privata tjänstenäringen gå.

Men samtidigt som fler får jobb är det brist på utbildad arbetskraft inom flera yrken och arbetsgivarna kommer att få allt svårare att rekrytera, enligt Arbetsförmedlingen.

Utrikes födda bakom sysselsättningsökningen

I Stockholms län står utrikes födda för en stor del av både befolkningstillväxten och sysselsättningsökningen.

– Bristen på arbetskraft inom flera yrkesområden kan i stor utsträckning lösas tack vare den ökade invandringen. Bland de utrikes födda som skriver in sig har 29 procent gymnasieutbildning och 32 procent en eftergymnasial utbildning, säger Pia Ackmark, marknadschef för Stockholm och Gotland på Arbetsförmedlingen.

Tudelad arbetsmarknad

Samtidigt väntas det stora antalet nyanlända i Sverige som skriver in sig på Arbetsförmedlingen medföra att antalet inskrivna arbetslösa kommer att öka under 2017. I april i år var andelen inskrivna arbetslösa födda i ett land utanför Europa omkring 40 procent av samtliga inskrivna arbetslösa.

Att få in de utrikesfödda på arbetsmarknaden är en av utmaningarna, enligt Arbetsförmedlingen. Nästa år väntas de mest utsatta arbetslösa stå för tre fjärdedelar av alla arbetslösa. I den gruppen finns utrikesfödda, äldre arbetslösa, arbetslösa med funktionsnedsättning och arbetslösa med kortare utbildning.

Denna grupp står i kontrast till de med starkare ställning på arbetsmarkanden, där arbetslösheten minskar.

– Tudelningen på svensk arbetsmarknad fortsätter att utvecklas, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

LÄS MER: Så ska högutbildade nyanlända få jobb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.