6.000 nya bostäder på Årstafältet

Uppdaterad
Publicerad

Om fem år kan de första invånarna i den nya stadsdelen flytta in.

De första byggbesluten för Årstafältet togs redan 2004. I nästa vecka väntas politikerna klubba igenom nya byggplaner, där antalet lägenheter har ökat från 4.000 till 6.000.

Målet är att hälften av lägenheterna ska vara hyresrätter och flera byggherrar ska anlitas för att få variation bland husen. Även en skola, förskolor och en ny idrottshall är inplanerade.

En park, som är lika stor som Skansens yta, ska också anläggas. Den ska bli hjärtat i stadsdelen.

– Den ska fyllas av aktiviteter. Det blir idrottsytor, för till exempel spontanfotboll, lekparker, anlagda stråk runt vattnet. Men allt är inte bestämt ännu, det finns möjlighet att tycka till, säger Roger Mogert (S) till Dagens Nyheter.

Utbyggnaden av Årstafältet kommer att ta cirka 15 år. Byggande av bostäderna startar 2018 och första inflyttning beräknas ske 2020.

– Staden växer ihop från Södermalm till Östberga. Plötsligt blir den här delen av Söderort en stad i stället för förorter, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.