Glasobelisken på Sergels Torg ska tvättas och renoveras. Foto: Pia Heick / SVT

60.000 glasprismor ska tvättas rena i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Stockholms mest kända landmärken ska renoveras och få ny belysning.

Efter drygt 50 år på plats är det nu dags att renovera den 37,5 meter höga glasobelisken på Sergels torg. 60.000 glasprismor ska tvättas rena och ny modern belysning ska installeras.

– Egentligen är det själva stålstommen i skulpturen som behöver ytbehandlas mot rost. Vi passar på att renovera nu innan den nya spårvägen börja rulla vid Sergels torg om ett par år, säger Anders Hellström som är Trafikkontorets projektledare för renoveringen av obelisken.

60.000 glasbitar monteras ner

Under torsdagen börjar obeliskens 60.000 glasprismor monteras ner. Varje bit väger 1-3 kilo och arbetet beräknas vara klart i november.

– Det handlar om 90 ton glas som ska skruvas av. Vi börjar längst ner på skulpturen och arbetar oss sedan uppåt, säger Anders Hellström.

Renoveras för 30 miljoner kronor

Renoveringen av glasobelisken beräknas kosta 30 miljoner kronor och ta ett år. Under tiden kommer skulpturen att vara täckt av ett hölje.

– Med den nya belysningen kommer det att bli lättare att färgsätta skulpturen när man vill, säger Anders Hellström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.