Lena Lindgren och Thekra Sazkar är glada över att butiken öppnar igen. Foto: SVT

”Affären är viktig för oss som är arbetslösa”

Uppdaterad
Publicerad

I våras brann butiken ”Matmissionen” i Rågsved ner i vad som antogs vara en anlagd brand. Många arbetslösa och låginkomsttagare var beroende av butiken och nu öppnas den på nytt – på andra sidan stan.

Under våren 2016 brann den populära så kallade ”sociala matbutiken” Matmissionen i Rågsved ner i vad som misstänktes vara ett attentat. Utredningen lades ner i brist på bevis men nu öppnar butiken igen, denna gång i Veddesta. Butiken ska göra det möjligt för folk som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till ett reducerat pris. Man får ner priserna genom att ta tillvara på produkter med kort hållbarhet.

Lena Lindgren kom i kontakt med butiken i Rågsved där hon bor.

– Det var sorgligt när den brann ner. Den betydde mycket för många, eftersom man handlar för en tredjedel av priset. Den är viktig för oss som är arbetslösa.

Hon kommer att fortsätta besöka butiken trots att den byter plats till Veddesta.

– Det är lite långt att åka men vi ska nog komma hit någon gång i veckan tror jag. Jag köper mest bröd och pålägg – jag har tre pojkar hemma – och kött när vi kan få tag på, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

”Många människor stod utan att handla mat”

Mattias Hörig är från Huddinge, han jobbade inom Fas 3 intill butiken i Rågsved och ska nu söka medlemskap i den nya affären också.

– Genom den kunde jag klara min hushållsekonomi på ett bättre sätt.

Han tycker att branden som ödelade butiken var ledsam.

– Helt plötsligt stod en massa människor utan möjlighet att handla mat. Det var ju oerhört tråkigt.

”Finns ingen hotbild”

Johan Rindevall är butikschef i den nya butiken.

– Det känns jätteroligt att kunna öppna igen. Vi har saknat det här.

Vad vet ni om branden i dag?

– Inte så mycket. Vi vet att den var anlagt men också att det inte finns någon hotbild mot oss. Mycket mer svar än så tror jag inte att vi får.

Nu har ni större lokaler här, vad innebär det?

– Det blir luftigare. Och så får vi möjlighet att starta igång fas två av projektet som är en central matbank för Stockholmsområdet, där vi har möjlighet att dela ut mat till våra och andras organisationer på ett säkert sätt, säger Johan Rindevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.