Allmänna supporterklubben vill väcka frågan om övervåld mot supporters. Foto: ASK

AIK-supportrar tar till polisgrepp

Uppdaterad
Publicerad

Allmänna supporterklubben, ASK, kommer till derbyt mellan AIK och Hammarby på söndag att dela ut ett armband med hashtaggen ”slå inte”. ”Många är rädda för polisen”, säger Elvira Eriksson, ASK.

Polisens grepp för att motverka sexuella ofredanden i samband med sommarens festivaler – ett armband med texten ”#tafsainte” –  har nu efterapats från oväntat håll. Nämligen av AIK:s supporterförening ASK.

Inför derbyt på söndag delar de ut armband med texten ”#slåinte” till sina medlemmar. De vill nämligen använda sig av idén för att lyfta frågan om övervåld mot supportrar.

Rädda för polisen

– Vi vill öppna upp för samtal om detta och väcka tanken hos polisen. Det som vi hör väldigt ofta är att många som går på matcher är inte rädda för motståndarsupportrar, utan polisen. De är de som är farligast att hamna mellan, säger Elvira Eriksson, vice ordförande i ASK.

Enligt Elvira Eriksson upplever många att de buntas ihop till en stor massa av våldsamma supportrar, medan det enligt henne bara handlar om en ”försvinnande liten del” som ägnar sig åt till exempel uppstyrda slagsmål i samband med matcher.

–Vi vill att polisen ska börja fundera och tänka ett varv till innan man greppar batongen eller pepparsprejen. Det är vi allvarliga med, säger hon.

Händer att oskyldiga drabbas

Polisen välkomnar kampanjen från ASK och tycker att det är bra att problematiken lyfts fram.

– Jag förstår att många upplever det som ett problem att de anser att vi agerar mot fel personer. Ibland händer det i folksamlingar att oskyldiga drabbas, tyvärr. Då ska man anmäla så att det kan utredas, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

Polisen är utbildad

Vad tycker du om att supportrar är mer rädda för polisen än till exempel motståndarsupportrar, som Elvira Eriksson säger?

– Det är tråkigt att man upplever vår närvaro på det sättet. Vi har utbildat samtliga poliser som arbetar vid matcherna i hur man ska bemöta supportrar och hur man ska agera i sådana situationer föl att inte skapa onödig irritation eller friktion mellan polis och supportrar, säger Lars Byström.

Men han tycker att hela ansvaret inte ligger hos polisen.

– Uppstår det inget bråk eller slagsmål så händer inte heller sådana saker och oskyldiga drabbas inte. Det är alltid tacksamt att lägga allt ansvar på ena parten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.