Foto: TT

Åklagare: De utnyttjade utsatta personer för att undgå miljonskatter

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer åtalades på torsdagen, misstänkta för en omfattande ekobrottshärva, bland annat vid bygget av Nya Karolinska. Bolagen ska enligt åklagaren ha undvikit 20 miljoner kronor i skatter. För att kunna ta ut de svarta pengarna ska ett tjugotal utsatta personer i Polen och Lettland ha utnyttjats.

Ekobrottsmyndigheten åtalade på torsdagen elva personer för omfattande ekonomisk brottslighet. De ska ha bedrivit verksamhet i bygg- och flyttbranschen där svart arbetskraft stått för en stor del av verksamheten. Åtalet gäller grova skattebrott, även grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott.

– Det är en mycket omfattande härva. Förundersökningen är på 14.000 sidor och det skatteundandragande som skett i de bolag som utreds är ungefär 20 miljoner kronor, säger Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Nya Karolinska sjukhuset

LÄS MER: Misstänkt ekobrott på Nya Karolinska

Utnyttjade fattigas identiteter

Enligt åtalet har de misstänkta använt sig av ”utnyttjade identiteter” för att kunna ta ut de svarta pengarna. De ska ha tagit hit socialt marginaliserade personer från Polen och Lettland, låtit dem bokföra sig här och öppna ett stort antal bankkonton.

– De har sökts upp på härbärgen, på gatan eller i rena kvartar. Vissa har erbjudits en mindre summa pengar för att folkbokföra sig här och öppna bankkonton. Andra har, under förespegling av att de skulle erbjudas anställning, betalat resan själva. Sedan har det inte blivit något jobb utan de har fått åka tillbaka, säger Jerker Asplund.

Med hjälp av personernas identiteter och bankkonton ska de åtalade ha fört över pengar mellan de bolag som utnyttjat svart arbetskraft och fakturaskrivande bolag. Enligt Jerker Asplund är det ett tjugotal personer som tagits hit tillfälligt på det här sättet.

– Det är ett utnyttjande av människor. Vi har fått tag på flera av de här personerna. Fyra av dem har avlidit och sju har levt under mycket små omständigheter, bland annat på härbärgen i en stad i Polen.

Ett växande problem

Fenomenet att föra över personer till landet för att utnyttja deras identiteter i ekonomisk brottslighet är ett växande problem, enligt Ekobrottsmyndigheten. Jerker Asplund anser att kontrollerna vid folkbokföringen bör skärpas.

– Här har personer, EU-medborgare som inte talar svenska alls, lotsats runt av andra personer som talat om för dem precis hur de ska göra. Det bör gå att skärpa upp kontrollerna.

Två av de åtalade företräder ett bolag som haft kontrakt och jobbat mycket som underentreprenör vid bygget av Nya Karolinska Solna, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Av de elva åtalade sitter nio häktade, de flesta sedan oktober. Rättegången inleds den 25 april och väntas pågå i omkring två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet