Al-Ahzarskolan tar in vakter

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det högerextrema nätverket Soldiers of Odin tagit sig in på skolgården på Al-Ahzarskolan i Vällingby har man nu hyrt in vakter, skriver Dagens Nyheter.

– Alla är väldigt rädda, säger skolans rektor Hussein Ibrahim till DN.

På onsdagseftermiddagen tog sig medlemmar ur Soldiers of Odin in på Al-Ahzarskolans skolgård. De sparkade undan bollen för några barn som spelade fotboll, fotograferade på skolgården satte upp klistermärken med texten ”Support your local Soldiers of Odin”.

– Det känns hotfullt. Det jag vet om Soldiers of Odin är det jag läst i tidningarna och det har inte varit några guldgossar direkt. De har ju varit ute och misshandlat folk. Jag kan inte avvakta och se vad de har för agenda, eftersom jag har barn vars säkerhet jag måste tänka på, säger Jane Almquist, biträdande rektor på Al-Ahzarskolan, till SVT Stockholm efter händelsen.

På Soldiers of Odins Facebook-sida skriver de att de har gjort det för att uppmärksamma skolans behandling av flickor.

Vågar inte komma till skolan

Dagens Nyheter skriver nu händelsen väckt stor oro hos skolan, föräldrar och elever. En del barn har inte vågat komma till skolan. Stockholmspolisen har ingen särskild bevakning efter händelsen – i stället får föräldrar och inhyrda vakter skydda eleverna.

– Alla är väldigt rädda, säger skolans rektor Hussein Ibrahim till DN.

Al-Ahzarskolan har varit mycket uppmärksammad senaste dagarna efter att det framkommit i TV4:s Kalla fakta att de separerade pojkar och flickor på skolbussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.