Nu har algblomningen kommit till Stockholmsområdet. Foto: TT/Arkvibild

Algblomningen har börjat

Uppdaterad
Publicerad

Än kan algblomningen i Östersjön fördröjas, men sjöar och kustnära områden kan redan vara drabbade. – Där blir det mer vindstilla och det gillar algerna, säger marinbiologen Sonja Råberg.  

I början av veckan såg det ut som att algblomningen skulle sätta fart på allvar, men den storskaliga blomningen i Östersjön dröjer. 

– Det ser bättre ut nu. Det är lite förvånande men algblomningen lär komma eftersom vädret är fortsatt fint, säger Sonja Råberg, marinbiolog vid Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Trivs i vindstilla vatten

Däremot kom det under torsdagen flera rapporter om fenomenet ifrån mer kustnära områden. 

– Där blir det mer vindstilla och det gillar algerna. I går fick vi två rapporter från Öland om stora sjok av alger, säger Sonja Råberg.

Sjö i norra Stockholm utsatt

En sjö där algblomningen har kommit igång är Domarudden i Åkersberga, norr om Stockholm. Där har kommunen gått ut med en varning att man bör undvika bad i och i anslutning till algerna.

Råd vid algblomning

  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5-1 meters djup och egenskaperna ovan är uppfyllda.  
  • Har du ändå badat i algbemängt vatten skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation skölj ögonen med rinnande vatten.  
  • Har du svalt större mängder algbemängt vatten (mer än några kallsupar) och har uttalade symtom bör sjukhus kontaktas.  
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar).  
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.  
  • Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.  
  • Meddela om du upptäcker blomningar, i första hand till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor eller närmaste länsstyrelses miljövårdsenhet. Gäller informationen Egentliga Östersjön (från Ålands hav till Öresund och Bälten), meddela gärna även oss genom att ringa eller skicka e-post till informationscentral.stockholm@lansstyrelsen.se.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.