– Man kanske hamnar på en öronavdelning fast man har en mag- tarmblödning, Patientsäkerheten blir sämre och vi tar större risker, säger läkarföreningens ordförande Johan Styrud. Foto: Eva widman

Bristen på vårdplatser större än på flera år

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholms län har antalet överbeläggningar ökat. Karolinska universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus har flest överbeläggningar i länet.

Sjukvården i Stockholms län är ansträngd och bristen på vårdplatser på Stockholms sjukhus är nu den största på fyra år. Det innebär att sjuka hamnar i korridorer eller på fel avdelning, något som kan leda till stora risker för patienterna.

– Just nu har vi mer än 600 stängda vårdplatser, i genomsnitt har det varit över 80 stycken överbeläggningar om dagen i Stockholm. Vissa helger har det varit mer, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Stockholms läns landstings egen statistik visar att antalet överbeläggningar ökat med nio procent i hela länet. Något som innebär risker när patienter blir hemskickade eller får sitta länge på akuten där övervakningen kan vara sämre enligt Johan Styrud. En tredje risk är när patienten skrivs in på fel avdelning.

– Man kanske hamnar på en öronavdelning fast man har en mag- tarmblödning, Patientsäkerheten blir sämre och vi tar större risker. Patienter ska inte läggas på fel ställe, säger Johan Styrud.

KS och Södertälje sjukhus

På Karolinska universitetssjukhuset har antalet överbeläggningar per 100 tillgängliga vårdplatser ökat under de senaste två åren. 2014 rapporterade sjukhuset 4,4 överbeläggningar per hundra tillgängliga vårdplatser, två år senare hade siffran stigit till 5,0. Det är den högsta siffran i hela länet.

Även i länets södra delar är siffran hög. Södertälje sjukhus rapporterade  5,0 överbeläggningar per hundra tillgängliga vårdplatser år 2016. Totalt är det en ökning med 50 procent sedan 2014.

Johan Styrud anser att landstinget borde kunna göra mer för att förhindra situationen.

– De har skruvat åt personalpolitiken så otroligt mycket och haft en väldigt tuff lönepolitik. Man har passerat en gräns för när personalen tycker att det är bra att arbeta på landstinget.

Enligt Sveriges läkarförbund så är det de äldre som drabbas värst av situationen.

– Den patientgrupp som inte klagar när det blir fel är de gamla och sjuka som inte har klart för sig vad som händer. De unga brukar vara väldigt tydliga på att något är fel, säger Johan Styrud.

Ingen medicinskt ansvarig

När det saknas tillgängliga vårdplatser tvingas personalen att lägga patienter på en annan avdelning.

På Norrtälje sjukhus skrivs närmare två patienter av hundra in på en vårdplats som inte har specifik kompetens och medicinskt ansvar för den sjuka.

– Det är en väldigt stor press på personalen som arbetar på jour och beredskapstid. Eftersom det inte finns lika många sängar måste personalen vara väldigt selektiv på vilka som ska läggas in eller skickas hem. Plus att patienter kan ligga på fel avdelningar så att man inte får larm en i tid utan alldeles försent, avslutar Johan Styrud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.