Allt fler pendlar ut från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 12.000 stockholmare arbetar på annan ort i Mälarregionen. Under två år ökade arbetspendlingen från Stockholm med motsvarande två regionaltåg.

Allt fler väljer att arbeta på annat ort och enligt Mälardalsrådets senaste rapport så pendlar närmare 12.000 stockholmare till andra orter i Mälarregionen.

– Pendlingstrenden har svängt och vi reser i dag tvärs över hela Stockholm-Mälarregionen. Därför blir det allt viktigare med en fungerande infrastruktur för att människor ska kunna jobba och utbilda sig i hela regionen, säger Maria Nimvik Stern, generalsekreterare för Mälardalsrådet.

Under 2014 pendlade närmare 30.000 personer till Stockholm. Men nu söker sig fler Stockholmare till Uppsala, Västerås och Eskilstuna för att arbeta.

Under åren 2012-2014 har pendlingen från Stockholm till regionens sju största tätorter ökat med över 1.000 personer vilket motsvarar två fullsatta regionaltåg.

Örebro minskar

Men den största ökningen är pendlarna från Stockholm till Norrköping, de ökat med nästan 20 procent.

– Men arbetspendlingen till Örebro från Stockholm, dit cirka 800 stockholmare pendlar där ser vi en minskning, säger Paloma Blanco kommunikationsansvarig på Mälardalsrådet.

Mälardalsrådet arbetar för att förbättra tillgängligheten mellan mellan Stockholm och de större städerna i Mälarområdet. Rapporten bygger på SCBs statistik från 2014.

– SCB har alltid två års förskjutning innan de släpper siffrorna, säger Paloma Blanco.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.