Allt fler vårdcentraler har psykolog

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio vårdcentraler i länet saknar tillgång till psykolog enligt en kartläggning som Psykologförbundet gjort. Men trots det är det ändå en stor förbättring jämfört med för fem år sedan.

Psykologförbundet har kartlagt tillgången till psykologer på landets vårdcentraler för tredje gången, och var man bor spelar stor roll för vilken hjälp den som mår psykiskt dåligt kan få.

I Stockholms län har sex av tio vårdcentraler tillgång till psykolog, och det är en klart förbättring mot tidigare år. År 2011 kunde man bara träffa psykolog på 32 procent av länets vårdcentraler.

– Det är väldigt positivt med den ökning vi ser av psykologer på vårdcentraler, säger förbundsordförande Anders Wahlberg.  Men behovet är fortfarande långt ifrån täckt. Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland unga och kvinnor.

En tredjedel av patienterna har psykisk ohälsa

Psykologförbundet anser att bristen på psykologer på vårdcentralerna är särskilt oroande eftersom en tredjedel av patienterna som söker hjälp på vårdcentraler har psykisk ohälsa.

Vårdcentraler kan antingen ha en anställd eller så har vårdcentralen vårdavtal med privatpraktiserande psykolog.

Ser man till hela landet så saknas en psykolog vid en tredjedel av landets vårdcentraler, och Gotland är det enda landstinget/regionen som har tillgång till psykolog på alla vårdcentraler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.