Foto: TT

Ambulanser hindras – landstinget i stabsläge efter snöfall

Uppdaterad
Publicerad

Dagens kraftiga snöfall och svårigheterna att ta sig fram i Stockholmsområdet har påverkat länets ambulanser och akutsjukhus. Landstingets ledning har arbetat i stab för att underlätta för personalen.

Medarbetare inom ambulanssjukvården har haft svårt att ta sig till sina pass och uppdragen har tagit längre tid än vanligt. För att säkra bemanning har landstinget arbetat i stabsläge. Det betyder att de har samlat ledningsresurser för att snabbare kunna fatta beslut.

– Som alltid är det viktigt att prioritera de svårast sjuka patienterna och därför samarbetar vi tätt både inom vården och med andra aktörer i länet, säger Anna Nergårdh, chefsläkare och biträdande landstingsdirektör för Stockholms läns landsting.

Snörekord i Stockholm

Danderyds sjukhus i stabsläge

Danderyds sjukhus beslutade under eftermiddagen att även de införa stabsläge delvis på grund av att patienter som är färdigbehandlade har haft svårt att ta sig ifrån sjukhuset.

Landstinget uppmanar personer som planerar att söka vård att om möjligt först kontakta vårdguiden på 1177. Det för att slippa vänta i onödan på en akutmottagning.

– Ring 1177 Vårdguiden för att få veta var det är bäst att söka vård om du till exempel halkat och misstänker att du brutit något. Många gånger är närakuten den bästa platsen. Det är alltid viktigt att söka vård på rätt plats. Akutmottagningar prioriterar alltid de svårast sjuka, säger Anna Nergårdh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet