Arkivbild. Foto: SVT

Anmälningarna mot mäklare når nya höjder

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har Fastighetsmäklarinspektionen fått in 96 anmälningar mot mäklare i Stockholms län, vilket är nästan hälften av det totala antalet anmälningar i landet. Anmälningarna har ökat rejält under de senaste två åren och den vanligaste orsaken är misstänkta lockpriser.

– Antalet anmälningar om priset i marknadsföring, som är det begrepp som Fastighetsmäklarinspektionen använder, är nu den högsta halvårssiffran sedan vi började föra statistik över detta område, säger Eva Westberg, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

Stockholms mäklare är överrepresenterade i statistiken, uppger FMI. De 96 anmälningarna mot mäklare i länet i år utgör nästan hälften av det totala antalet (218) i landet.

Lockpriser är i särklass den vanligaste orsaken till att konsumenter anmäler fastighetsmäklare. Med lockpris menas att till exempel en lägenhet bjuds ut till ett pris som väsentligt ligger under det pris som säljaren egentligen är beredd att acceptera. Men det kan vara svårt att bevisa.

– Genom de samtal och anmälningar som vi får framgår det att konsumenter i allt större utsträckning upplever det annonserade priset som ett lockpris. Det finns ofta många förklaringar till ett högt försäljningspris, vilket gör det svårt för inspektionen att bevisa att det verkligen är fråga om ett lockpris i ett enskilt fall, säger Eva Westberg.

Anmälningar mot mäklare i Stockholms län under januari – juni

2014: 61

2015: 89

2016: 96

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.