Foto: SVT

Ännu ett misstänkt mässlingsfall

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett misstänkt mässlingsfall har upptäckts på Södersjukhuset i Stockholm. Nu utreds alla kontakter, och föräldrar till barn med misstänkt mässling uppmanas att ringa sjukhuset innan de beger sig till vårdinrättningar.

Sju mässlingsfall har konstaterats i Stockholm under den senaste tiden, berättar Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm. Under helgen har ytterligare ett barn med misstänkt mässling identifierats. Det var ett barn som var på akutmottagningen på Södersjukhuset, och som vårdades där.

– Det är ännu inte verifierat, men vi agerar som om det vore konstaterad mässling. Vi söker upp dem som befann sig på akuten samtidigt, och kontrollerar om de är vaccinerade.

Mässlingsfall väcker debatt

Enligt Per Follin har man inte sett någon koppling mellan mässlingsfallen.

– Vi säger att det kan vara ett utbrott. Men de olika fallen kan inte kopplas samman till samma virus, så det går inte att definiera som ett gemensamt utbrott, säger Per Follin till SVT Nyheter Stockholm.

Ingen panik

Han säger att de tar utbrottet på allvar, men tycker inte att föräldrar ska drabbas av panik.

– Vi gör vad vi kan, och vi hoppas att det här ebbar ut.

Så gott som alla barn över 18 månader är vaccinerade i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, förklarar han. Vaccinationerna ges för att mässling är så väldigt smittsamt, och för att sjukdomen kan ge allvarliga följdsjukdomar.

– Ungefär en tredjedel av fallen ger komplikationer.

De som nu sjuknat in har varit mindre, ovaccinerade barn. Men det går att ge sprutan tidigare än vid 18 månader.

– Om man till exempel ska resa utomlands går det att ge sprutan från 12 månaders ålder. Om det kniper kan man till och med ge den från nio månader, men det får man diskutera med sin barnavårdscentral.

Vaccin till smittad

Det går också att ge sprutan inom tre dagar från smittotillfället till den som utsatts för smitta för att undvika att bli sjuk.

Förr var mässling vanligt, en barnsjukdom som alla ”skulle ha” för att bli immuna. Äldre personer har oftast ett skydd mot sjukdomen efter att ha varit sjuka. Men det finns också oskyddade vuxna.

– Symptomen är feber, luftvägsbesvär, hosta och röda ögon. Efter fyra, fem dagar kommer röda utslag som börjar i ansiktet. De som har de här symptomen ska söka vård, men ringa först, så de kan få ett eget rum att vänta i, säger Per Follin.

Beror de här fallen av mässling på att föräldrar väljer att inte vaccinera sina barn?

– Orsaken kan vara att man väljer att inte vaccinera, eller att man inte har fått sin dos än. I ett av fallen var vaccinet ofullständigt och i ett annat hade patienten vaccinerats utomlands, säger Per Follin till SVT.

Mässling

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Över 90 procent av dem som kommer i kontakt med en sjuk person blir infekterade om de saknar vaccinationsskydd.

Symptomen är feber, luftvägsbesvär, hosta, röda ögon, ljuskänslighet och – efter några dagar – röda utslag som börjar i ansiktet.

Den som varit sjuk i mässling har livslång immunitet.

Den senaste epidemin i Sverige utbröt 1919 då 43 000 personer insjuknade. Sjukdomen kan leda till komplikationer och kan i ungefär ett per 1 000 fall orsaka akut hjärninflammation, som kan vara dödlig.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet