Tunnelbanetorget i Barkarbystaden. Foto: illustration White arkitekter

5.000 bostäder byggs i Barkarbystaden

Publicerad

Järfälla kommun lägger nu i nästa växel i bostadsbyggandet, och planerar att bygga 5.000 bostäder i Barkarbystaden.

– Häromdagen fattade vi beslut om att gå ut med Sveriges största detaljplan, en detaljplan med en hel stad med 5.000 bostäder och alla andra verksamheter som tillhör en stad, säger Claes Thunblad (S) kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.   

Det är bakom Herrestaskolan som de 5.000 bostäderna planeras att byggas och det ska både bli bostadsrätter och hyreslägenheter. Men att bygga flera tusen bostäder är en utmaning. 

– Att bygga stad med alla kvaliteter som du, jag och alla andra vill verka i, bo i och besöka, det är utmaningen, säger Claes Thunblad (S). 

Utöver bostäder planeras det också för arbetsplatser, skolor och en idrottsplats. Detaljplanen går nu ut på samråd, som innebär att berörda parter, bland annat bostadsrättshavare, hyresgäster och myndigheter, ges möjlighet till insyn och påverkan.    

Kommer ni att lyckas bygga 5.000 bostäder?

– Ja vi kommer lyckas bygga 5.000 bostäder och vi kommer lyckas bygga 18.000 bostäder i hela Barkarbystaden. Vi har femdubblat bostadsbyggandet på två år och det är ett tempo vi vill ligga på i hela kommunen, så att vi växer och utvecklas, säger Claes Thunblad (S).

Det är i nuläget oklart när bostäderna kommer så färdiga.  

– Inom ett år ska vi ha planerat klart detta så att vi kan anta och byggstarta. Sedan kommer byggnationen i hela Barkarbystaden pågå till långt efter 2030, säger Claes Thunblad (S).

Detaljplanen

Planområdet omfattar en areal på cirka 36 hektar och ligger i en dalgång som tidigare brukades som åkermark. Öppen mark dominerar landskapet och omfattar cirka 35 hektar. Planförslaget täcker små partier av åkermark, barr- och blandskog samt lövskog.

Den öppna marken användes tidigare som åker och äng samt för bete. Därefter har den använts för F8:s verksamhet och som militärbas fram till 1994.

Planområdet ligger i ett strategiskt läge nära kollektivtrafik, natur, rekreation handel och service. Detta talar för användning av planområdet till bostadsbebyggelse, kontor och service.

Detaljplanen för Barkarbystaden tre skickas ut på samråd under andra hälften av september och hela oktober. Kommunens förhoppning är att det första spadtaget för Barkarbystaden tre kan tas under 2018.

Källa: Järfälla kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.