Foto: svt

Arlandas bäst bevarade hemlighet

Publicerad

Den kallas för Arlandas bäst bevarade hemlighet. Bakom SAS-hotellet i en hangar finns Arlanda Flygsamlingar med ett 50-tal flygplan, motorer och många föremål från den svenska civilflygets historia.

Den undanskymda hangaren är fullsmockad med gamla flyggrejer, här står motorer på golvet och det hänger plan i taket. Det är Trafikverket som äger alla flygplan och utrustning men samlingarna sköts och visas på frivillig basis av ett gäng riktiga flygentusiaster, Arlanda Flygsamlingars Vänner.Mitt i visningsobjekten pågår en stor renovering. En skara eldsjälar håller på att renovera ett stort, gammalt dubbeldäckarplan, en Albatros B2.– Tyvärr har vi bara framkroppen kvar av detta flygplan, men vi håller på att återbygga hela planet, säger Jan Forsgren.Skelettet i trä till en stor vinge till Albatrossen står på bockar på golvet och Åke Nilsson står framåtböjd och skruvar i vingen.– Jag brukar prata om att det här är modellbygge i fullskala, men det är lite större grejer om man tappar de på golvet, säger Åke Nilsson.Alla restaureringar och visningar sker på frivillig basisDet är öppet för allmänheten två dagar i veckan, men samlingarna har inte samma status som ett museum, och det tycker  Arlanda Flygsamlingars vänner är fel.– Vi har tyvärr inte haft möjlighet att omvandla samlingarna till statligt luftfartsmuseum vilket är vår målsättning, säger Jan Forsgren.Varför vill ni det?– Det behövs för att visa vad det civila flyget betytt för det svenska utvecklingen, det är oerhört viktigt.GottröramirakletFlygplanen och utrustningen beskriver en del av svensk flyghistoria som går tillbaka till flygets barndom för drygt hundra år sedan, många mödosamt renoverade av de frivilliga eldsjälarna.I samlingarna finns också nospartiet av Dana Viking som havererade vid Gottröra den 27 december 1991. Det var ett mirakel, alla 129 ombordvarande överlevde och det uppmärksammades stort, både nationellt och i hela världen.Godbitar ur Arlanda FlygsamlingarConvair Metropolitan SE-CCXJunker W34h SE-BYANorseman MkIV 1942Bucker Bu 131B-3 JungmanFairchild F-24Schneider SG38 glidflygplan 1938Lockheed 12 A Electra JuniorPappersfokkern 1936Flygbåten Beda 1953Nord NC-701 SE-KAL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.