Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsnan Donna i Rådsparken var en älskad syn för många Huddingebor i över 30 år, men nu har hon dött och parken har ställt i ordning en minnesplats. Foto: Privat

Åsnan Donna är död – spred glädje i Huddinge i 34 år

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste 34 åren har besökare i Rådsparken i Huddinge kunnat hälsa på åsnan Donna. Nu står hennes box tom, och hon sörjs bland besökare och personal.

Efter en tid av ålderskrämpor valde personalen i Rådsparken att låta Donna somna in.

– Vi minns henne med väldigt mycket glädje och värme. Hon har verkligen betytt så otroligt mycket för alla oss i Rådsparken, säger Vendela Wulff som är enhetschef på Rådsparken.

Saknad av både djur och människor

Men det är inte bara bland personalen och besökarna som Donna lämnar ett tomrum. Även i hagen ekar hennes frånvaro. Rådsparkens kvarvarande åsnor; Lagom och Jasper, menar Vendela Wulff inte riktigt är sig själva.

– Jasper går och tittar lite, ”när kommer hon ut i hagen idag?”. Vi försöker hålla vardagen som vanligt för dem. De kommer få extra gos och kärlek idag.

Hur länge lever åsnor och hur många finns i Sverige?

I Sverige finns det ca 400-500 åsnor, samt några stycken mulor och mulåsnor. Det finns också ett fåtal zonkeys vilket är en korsning mellan zebra och åsna.

Åsnor kan bli rätt gamla – 25-30 år är inte ovanligt. Enstaka åsnor över 50 år finns dokumenterade. I England är medelåldern 37 år men i Sverige ligger den lägre. Hästarna i England blir också äldre än i Sverige och antagligen har det, för både åsnor och hästar, med tandvård att göra.

I England är det gammal tradition att sköta djurens tänder. I Sverige finns inte så många hästtandläkare att tillgå men en del veterinärer har på senare år gått speciella kurser för detta.

Vanligaste färgerna på åsnor är grå, brun eller svart, oftast med ljus mage, mule och ögonringar.

Källa: Svenska Åsneföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.