Foto: Privat/TT

Asylsökande Wesen Tsagay, 24, nekades vård – dog på väg till bussen

Uppdaterad
Publicerad

24-årige Wesen Tsagay från Eritrea hade varit i kontakt med vården för ett misstänkt hjärtfel upprepade gånger sedan han kommit till Sverige. Danderyds sjukhus nekade honom vård på grund av att han var asylsökande och en tid senare dog han till följderna av sitt hjärtfel. Nu kommer kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i augusti 2014 som Wesen Tsegay, en 24-årig asylsökande från Eritrea, sökte vård på Danderyds sjukhus efter uppmaning från Migrationsverket. Mannen hade lidit av nedsatt kondition och hade svimmat och drabbats av yrsel vid ett flertal tillfällen. Han var själv orolig att han led av någon ärftlig sjukdom, eftersom både hans bror och pappa avlidit plötsligt i unga åldrar.

Led av ärftlig hjärtsjukdom

Danderyds sjukhus startade en utredning och kom fram till att brodern och pappan, såväl som patientens farfar och farbror, haft diagnosen hypertrofisk kardiomyopati – en ärftlig hjärtsjukdom. En annan bror ska ha fått behandling för sjukdomen i Kenya genom en så kallad ICD, vilket innebär att man opererar in en hjärtstartare i patienten.

Danderyds sjukhus ska ha kommit fram till att en ICD skulle vara den bästa behandlingen även i Wesen Tsegays fall. Ändå fick han ingen hjälp.

Dog på väg till bussen

Anledningen ska ha varit Wesen Tsegays status som asylsökande. Danderyds sjukhus gjorde bedömningen att det fanns en för stor risk att Wesen Tsegay skulle komma att utvisas till ett land där han inte skulle kunna få rätt uppföljande behandling. Resultatet blev alltså att han inte fick någon behandling alls.

– Att operera in en hjärtstartare innebär en livslång behandling med krav på tillgång till avancerad hjärtakutsjukvård då allvarliga komplikationer kan uppstå, berättar chefsläkare Åsa Lindström Hammar, som är ansvarig för patientsäkerheten på Danderyds sjukhus.

– Dessa kan vara livshotande om det inte finns tillgång till rätt specialistsjukvård, säger hon.

Den 12 oktober förra året hade Wesen Tsegay bråttom till bussen, berättar Aftonbladet. Han sprang för att hinna med när han plötsligt föll ihop. Han avled, trots flera återupplivningsförsök.

Nära vännen anmälde sjukhuset

Efter händelsen anmäldes Danderyds sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg. Anmälare var Miriam Elias som var nära vän till Wesen. Hon blev förtvivlad efter den tragiska händelsen.

– De visste att sjukdomen var livshotande, alla visste om det. Asylsökande har rätt till akut sjukvård, säger hon.

Att IVO nu ger henne rätt och kommer med kritik mot sjukhuset välkomnar hon.

– Vi har förlorat honom tyvärr och får inte tillbaka honom, men om andra nu kan få bättre vård så känns det mycket bättre, säger Miriam Elias.

Sjukhuset: ”Anledning att vara självkritisk”

I IVO:s beslut riktar de kritik mot Danderyds sjukhus bedömning av Wesen Tsegays möjligheter till efterbehandling. De skriver att det visserligen var rimligt att ta hänsyn till risken att patienten inte kan få behandling om han utvisas till ett land utan möjlighet till rätt vård, men påpekar att Danderyds sjukhus inte utrett saken ordentligt. Istället gjorde man omotiverade antaganden om patientens situation.

I beslutet kan man även läsa att asylsökande personer har rätt till vård när det finns behov av omedelbar vård eller vård som inte kan anstå. Det omfattar allt från akut vård till vård som har för avsikt att undvika mer omfattande behandling längre fram. På den här punkten tycker Åsa Lindström Hammar att Danderyds sjukhus brustit i sin bedömning.

– Vi kan nu i efterhand se att vi hade svårigheter med att tolka begreppet ”vård som inte kan anstå” när det gäller patienter som ska utvisas, eller riskerar att utvisas, och därför behöver vi utöka kunskapen inom området på sjukhuset för att minska risken att något liknande händer igen, säger hon.

Finns det anledning att vara självkritisk?

– Det finns alltid anledning att vara självkritisk.

Systern hoppas på bättring för asylsökande

Wesen Tsegays syster Elsa har med tiden försökt vända händelsen till något positivt. Hon hoppas att IVO:s beslut kan hjälpa.

– Det är bra att IVO säger vad som gjordes fel, att man måste utreda ordentligt innan man nekar vård. Jag vill försöka använda den här händelsen till att hjälpa andra asylsökande nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.