Foto: Emma Svensson

Åtal för sexuellt ofredande på festival

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke har åtalats för sexuellt ofredande och misshandel mot två 14-åriga flickor på festivalen We Are Sthlm i somras, rapporterar Dagens Nyheter. Pojken ska ha tafsat på den ena flickan och slog hennes vän när hon försökte hindra honom.

De två flickorna stod vid några pojkar som dansade i en ring. Killarna drog in den ena tjejen i ringen där en av pojkarna tafsade på hennes bröst, mage och rumpa, skriver DN.

Flickan skriker och försöker komma loss när pojken försöker trycka ner sina händer hennes byxor. Hennes vän puttar bort honom för att få honom att sluta. Då slår han henne med ett knytnävsslag mot ögat. De andra pojkarna ska ha skrattat, enligt flickan som blev slagen.

Övergrepp på festival

Skärrad efter ofredandet

Det var ordningsvakternas hjälp som ledde till att pojken kunde gripas. Nu åtalas han vid Stockholms tingsrätt, men hävdar att han har blivit felaktigt utpekad.

Flickan har påverkats starkt av händelserna och säger i förhöret att hon blir upprörd och gråter när ämnen som till exempel våldtäkt har kommit på tal.

Anklagas för mörkning

Polisen uppgav i ett pressmeddelande att festivalen hade gått lugnt till, när det var långt från sanningen. Nu anklagas de för att ha mörkat att killgäng har sexuellt ofredat tjejer på evenemanget. Dan Eliasson, rikspolischef, säger att så är inte fallet.

– Sådant sysslar inte svensk polis med och ska inte göra det. Men det är illa nog om vi inte har givit klar och tydlig information, vi ska ge saklig och relevant information. Vi får titta genom det här och se hur vi kan undvika att det händer igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet