Foto: TT

Åtta års fängelse för sadistiska våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Den 50-årige man som åtalats för koppleriverksamhet och för att ha utsatt kvinnor för sadistiska våldtäkter döms till åtta års fängelse.

Han döms för flera fall av grovt koppleri och våldtäkt.

Mannen döms för fyra fall av våldtäkt. För en grov våldtäkt – mot en 17-åring för över tio år sedan – håller inte bevisningen, enligt tingsrätten.

Låtsades vara modefotograf – våldtog flera kvinnor

Han döms för två fall av grovt koppleri och ett fall av koppleri.

Utredningen visar klart och tydligt att syftet med den så kallade fotoverksamheten har varit att få sex och förmedla sexuella tjänster till andra, anser domstolen.

”Testade” kvinnor innan de förmedlades

Mannen har, under olika alias, tagit kontakt med kvinnor på modellsidor. Han har sedan fått dem att åka till Stockholm för att fotas. Där har han ”testat” kvinnor genom att ha dominanssex med dem, enligt tingsrätten. Han har sedan förmedlat dem vidare till andra män.

Flera kvinnor har utsatts för ”sexuellt kränkande och förnedrande handlingar”, enligt domstolen.

Han har hållit på med sin verksamhet i Stockholm till och från mellan 2002 och 2013.

Eftersom många av kvinnorna inte har haft klara minnesbilder av allt som hänt har den tekniska bevisningen, från datorer och telefoner, varit viktig.

Greps med tio telefoner

När 50-åringen greps för ett år sedan hade han på sig tio mobiltelefoner, som han använde för att kommunicera med kvinnorna och potentiella sexkunder.

Många gånger utgav han sig, till exempel i chattar, för att vara en så kallad referenstjej. Dessa fejkade personer berättade för nya kvinnor om att fotosessioner hade gått bra och att de kunde tjäna bra med pengar. Syftet har varit att lura in kvinnorna i verksamheten, slår tingsrätten fast.

Mannen ska betala skadestånd till tolv kvinnor, på mellan 90.000 och 230.000 kronor.

Redan 2008 dömdes han i två mål för sexbrott, för utnyttjande av barn för sexuell posering och för våldtäkt. I den senare domen fick han till 2,5 års fängelse, och frigavs villkorligt 2010.

Åklagaren vill se hårdare straff

– Jag tycker att det är en bra dom. De har nästan helt gått på vår linje, säger åklagaren Silvia Ingolfsdottir.

Att mannen frias från den grova våldtäkten 2002 är inte alldeles förvånande, tycker Ingolfsdottir.

– Det var den punkten som hade sämst bevisning, och det ska vara höga beviskrav. Det hade kanske varit annorlunda om det hade utretts då, säger hon.

Däremot anser hon, med tanke på vad mannen ändå fälls för, att han borde få ett högre straff.

– Jag tycker att det borde vara minst tio år, bland annat för de grova kopplerierna, säger hon.

Ingolfsdottir, som inte hunnit läsa hela den över 160 sidor tjocka domen, vet ännu inte om hon kommer att överklaga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låtsades vara modefotograf – våldtog flera kvinnor

Mer i ämnet