När ambulanshelikoptern skulle lyfta ville nyfikna åskådare inte flytta på sig. Foto: Polisen

Barnvagn blåste bort när mamman filmade

Uppdaterad
Publicerad

När ambulanshelikoptern skulle lyfta, vägrade många att följa polisens uppmaning att flytta på sig och flera bilar försökte köra runt helikoptern. Nu vädjar polisen till allmänheten att följa deras avspärrningar.

Det var i söndags som en ambulanshelikopter kom till en trafikolycka i Täby utanför Stockholm tillsammans med en polispatrull. En skadad person skulle flygas till sjukhus med ambulanshelikoptern som hade landat på Gribbylundsvägen.

Polisen i Täby skriver på sin Facebooksida att en hel del nyfikna åskådare samlades runt helikoptern. Många använde sina mobiltelefoner för att fotografera och filma händelsen och vägrade flytta på sig när helikoptern skulle lyfta.

– Det är allt för vanligt och händer hela tiden, vanliga människor tänker inte till, säger Boxiao Pan som är polisassistent i Täby och som arbetade på platsen.

Barnvagn blåste bort

En av de åskådare som befann sig på platsen var en kvinna som enligt polisen stod med sitt spädbarn på ena armen och filmade händelsen. När helikoptern väl lyfte blåste barnvagnen iväg.

– De förstod inte hur starka vindarna från helikoptern blir, trots våra uppmaningar att backa, säger Boxiao Pan.

Orsaken till att personer inte får vara för nära är att det uppstår ett mycket kraftigt vinddrag från rotorbladen när helikoptern lyfter.

Bilister ville smita förbi

Flera bilar som kom körande på vägen där ambulanshelikoptern stod försökte dessutom köra runt helikoptern och polisen var tvungen att stoppa förarna.

– Bilarna försökte köra förbi trots att jag stod mitt i vägen för att stoppa dem, det finns en anledning till att jag står där och det är inte för att förstöra för folk, säger Boxiao Pan.

Enligt polisens inlägg på Facebook får enskilda polismän ofta höra ”jag ska bara” när man försöker förklara varför olika typer av avspärrningar finns vid trafikolyckor och olycksplatser. Man skriver att många inte verkar förstå att avspärrningarna finns där av en giltig anledning.

– Respektera våra avspärrningar och ha lite is i magen så blir det bättre för alla, säger Boxiao Pan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.