Efter knappt två år väljer Praktikertjänst att säga upp avtalet om BB Sophia. Foto: SVT

BB Sophia försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Praktikertjänst säger upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting om BB Sophia.

Det är stora ekonomiska problem som ligger bakom Praktikertjänsts beslut. Bolaget konstaterar att det inte går att få ekonomi i förlossningskliniken med nuvarande ersättning från landstinget.

Förlossningsverksamheten på BB Sophia startades för snart två år sedan och under hela perioden har det ekonomiska läget varit svårt.

BB Sophias nedläggning

– Under de här första två åren har vi förlorat 180 miljoner kronor. Givet hur ersättningssystemet ser ut i dag så ser vi ingen möjlighet att få ekonomisk balans. Vi ser ingen annan väg ut än att säga upp avtalet med landstinget, säger Johan Fredriksson, vd för Praktikertjänst till Dagens Nyheter.

Men det är inte bara ekonomin som varit en hård motståndare. Starten för verksamheten blev minst sagt tung när en kvinna avled efter hjärtstopp i samband med sin förlossning. Händelsen inträffade knappt ett halvår efter att BB Sophia startat sin verksamhet.

Andra förlossningsenheter

Enligt avtalet kommer nu verksamheten att fortsätta under uppsägningstiden som är minst sex månader.

– Vi arbetar intensivt för att de blivande föräldrar som ska föda barn under året ska känna sig trygga med att det finns förlossningskapacitet och att de ska få en bra förlossning vid någon av våra förlossningsenheter. Vi ska också arbeta aktivt för att under ordnade former hitta bästa möjliga lösningen för alla de kompetenta och erfarna medarbetare som nu berörs, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i en kommentar.

Enligt Naroskyin kommer det stegvis att ske en utökning av verksamheten vid övriga förlossningsenheter för att behålla den kapacitet som behövs.

Kritik från S

Enligt Socialdemokrafterna i landstinget är dagens besked om BB Sophias nedläggning inte oväntat men beklagligt.

– Det har funnits en övertro om att privata initiativ ska lösa vårdens problem. Tvärtom ser vi nu ett exempel på hur det istället varit en verksamhet som inte bär sig, säger Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd

– Vi måste använda resurserna på ett mer effektivt sätt. Det handlar till  exempel om att starta förlossningsverksamhet på S:t Görans sjukhus och skapa fler platser där det redan idag bedrivs förlossningsverksamhet. Akutsjukhusen har ju resurser i ryggen och det är ju bättre att utnyttja det som redan finns istället för att som på BB Sophia, där man måste ta resurser för att bygga upp en egen kompetens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet