Polisen gör allt färre ”blåskontroller” i trafiken. Foto: TT-bild

Mindre risk att upptäckas som rattfull

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholpåverkade förare riskerar mindre risk att få ”blåsa” i trafiken. Orsaken är att polisens nykterhetskontroller i trafiken har minskat dramatiskt sedan polisen omorganiserades i januari 2015. Det kan SVT avslöja i dag.

Poliser som står utanför Systembolag och köpcentrum för att kontrollera om förare är berusade är en betydligt ovanligare syn i dag jämfört med för ett år sedan. I januari 2015 gjordes drygt 123.592 utandningsprov i Sverige. I januari 2016 var det knappt 31.000 utandningsprov, en minskning med 75 procent. Siffrorna är känsliga och den polis som vi kommer i kontakt med vill vara anonym.

– Det är ju lättare för folk att köra berusade i trafiken eftersom det är svårare att upptäckas. Det är lättare att ta bilen när man är berusad, säger en stockholmspolis.

Utandningsproverna har minskat dramatiskt

I Stockholm är siffrorna liknande. I polisområde Stockholm norr gjordes 85 procent färre utandningsprov, i polisområde Stockholm syd var det drygt 71 procent färre utandningsprov. I den nya polisomorganisationen finns inte renodlade trafikpoliser. Det i kombination med att polisen satsat stora resurser på förhöjt terrorhot och stora id-kontroller har gjort att allt färre får blåsa. 

– Polisen måste prioritera, vi räcker inte till att göra allting. Då kan alkoholutandningsprov, viss trafikövervakning och mängdbrott få stå tillbaka för andra brott som bedöms viktigare, säger Göran Bolinder som är enhetschef på polisen i Stockholm.

– Polisens omorganisation är mer urvattnad åtminstone vad det gäller trafikbiten. Den ser jag som helt misslyckad, säger en stockholmspolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.