Foto: TT

Beslag av vapen ökar dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

Tullens beslag av vapen mer än fördubblades under 2016 jämfört med 2015. Det handlar bland annat om elpistoler, pepparspray och batonger.

Under 2016 gjorde tullen 5.200 beslag av farliga föremål  jämfört med de 1.200 beslag som gjordes under 2015, det rapporterar P4 Stockholm. De flesta föremålen hittades vid Arlanda där många paket från utlandet passerar.

Främst handlar det om en ökning av elpistoler, kaststjärnor, pepparsprej och stilettknivar. Störst ökning är det av batonger enligt Mats Pettersson, enhetschef för gränsskyddet i Stockholm.

– Införseln av de här varorna har ökat. Förra året var det speciellt batongerna som utmärkte sig där vi gjorde en tiodubbling av våra beslag men även elpistoler ökade markant med en åttadubbling i Stockholmsregionen, säger Mats Pettersson.

De flesta vapnen kommer ifrån Kina, Singapore och Hongkong och enligt Mats Pettersson är de i dag lättillgängliga via nätet.

– Som med kläder och skor kan man även köpa sådana här varor, som är illegala att föra in, med ett lätt knapptryck.

Under 2016 lade gränsskyddet i Stockholm ned stora resurser på att komma åt problemet med införseln av illegala vapen i landet enligt Mats Pettersson.

– Det är tullverkets uppdrag att få stopp på de här varorna, vilket vi lyckades med ganska väl förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.