”Jag tycker att man borde se över sina värdegrunder” säger Mathias Leveborn

”Det är både sexistiskt och nedsättande”

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Leveborn har reagerat på de broschyrer som Stockholms läns landsting stöder och placerats ut på hans gym.

– Det är både sexistiskt  och nedsättande.

Mathias Leveborn tränade på Friskis och Svettis när han såg broschyrerna ”100 % hårda fakta mot dopning och kosttillskott” ligga vid entreén. På den sida som riktar sig till män i broschyren varnar man för att anabola steroider ger så kallade ”bitch- tits”.

– Det är både sexistiskt  och nedsättande Jag blev förvånad att man använder det här språkbruket både på Friskis och Svettis  och Riksidrottsförbundet.

”Det är något fjortonåringar säger”

För en tid sen såg han broschyrerna ligga i entrén, då pratade han med personalen och broschyrerna försvann. Men nu är de tillbaka igen, något som upprör honom.

Han menar att de är nedsättande för kvinnor och kränkande för de män som drabbas av bröst utan av att ha använt anabola steroioder.

– Varför ska man shamea det? De vill inte att de ska kallas för ”bitch tits”, det är något fjortonåringar säger till varandra, säger han till SVT.

– Det här språket är väl ingenting som Friskis och Svettis vill bli förknippade med?

Mathias Leveborn anser att det är dags för Riksidrottsförbundet och Friskis och Svettis att dra tillbaka broschyrerna.

– Jag tycker att man borde se över sina värdegrunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.