Foto: Skandinaviska Jernbanor

Blå tåget rullar igen

Uppdaterad
Publicerad

Blå tåget som trafikerar sträckan Göteborg – Uppsala får andrum i den tvist som man har med Transportstyrelsen. Förvaltningsrätten i Falun beslutade under onsdagen att tågen får rulla till åtminstone den 15 juli.

Under tisdagen ställdes all järnvägstrafik med Blå tåget in med omedelbar verkan. Detta beslut rivs nu upp av Förvaltningsrätten i Falun.

– Det är väldigt positivt och det är skönt att det arbete vi lagt ner på överklagandet gett resultat säger Skandinaviska Jernbanors vd Peter Schmidt.

Blå tåget

Bristande säkerhet

Kan ni pusta ut nu?

– Nej det kan vi inte. Nu måste vi se till att vi har allt på plats framöver. Många av de formella sakerna kanske vi inte haft i ordning men säkerheten har vi satt främst och det uppfattar jag att förvaltningsrätten sett nu.

Transportstyrelsens hade sedan tidigare beslutat att återkalla säkerhetsintyget för Skandinaviska Jernbanor som driver Blå tåget. I och med detta beslut skulle Blå tåget inte ha tillstånd att köra på svenska järnvägar.

Förvaltningsrätten köper sig tid

När nu Förvaltningsrätten i Falun fått titta närmare på ärendet ger de Blå tåget en andra chans. Fram till den 15 juli gäller inte Transportstyrelsens beslut.

– Man kan säga att vi köper oss tid för bearbeta ärendet mer noggrant. Vi uttalar oss egentligen inte om rätt eller fel utan kommer att göra en ny bedömning den 15 juli, säger Anders Lidman vid Förvaltningsrätten till TT.

Blå tåget

Har flera dagar i veckan trafikerat sträckan Göteborg-Alingsås-Skövde-Hallsberg-Stockholm-Uppsala.

Resenärerna färdas i 60-talsvagnar. Ombord finns bland annat restaurangvagn med bordsservering samt pianobar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blå tåget

Mer i ämnet