Boende till nyanlända dyrare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad vill skjuta till ytterligare 200 miljoner kronor för att hantera de nyanländas boendesituation i kommunen, skriver Dagens Nyheter.

Anledningen till fördyringen är att de planerade tillfälliga modulhusen inte har fått bygglov.

Det innebär att den ursprungliga budgeten på 150 miljoner kronor spräcks med mer än det dubbla, skriver Dagens Nyheter.

En anledning till att kostnaderna har blivit högre är att de planerade modulhusen stoppats och tvingar kommunen att erbjuda hotell istället.

– Boendet på hotell och vandrarhem är inte förstahandslösningen. Vi gör kontinuerliga inventeringar av lokaler för att få ner kostnaderna, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) till tidningen.

KD missnöjda

Men Kristdemokraternas gruppledare Erik Slottner är missnöjd med beslutet att ge socialnämnden 200 miljoner kronor extra. Han anser att det är fel att staden lägger pengar på att upphandla boenden på hotell och vandrarhem. 

Enligt Erik Slottner bär regeringen ansvaret för situationen.

– Först och främst borde de styrande vara mycket argare på regeringen. För det andra så måste de hitta billigare lösningar än hotell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.