Landshövding Chris Heister Foto: Mikael Sjöberg/SVT

Bostäder och infrastruktur krävs för att Stockholm ska utvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för Stockholmsregionen. Huvudstadsregionen står för en tredjedel av hela landets BNP, enligt en rapport från Länsstyrelsen. Men för att det ska fortsätta gå framåt krävs stora satsningar på flera områden, i synnerhet på bostadsmarknaden.

Under åren 2013-2015 påbörjades byggandet av rekordmånga lägenheter i Stockholm, 41.500 stycken. Så många har inte påbörjats under en treårsperiod sedan miljonprogrammets dagar, men det räcker ändå inte till. Det skriver Länsstyrelsen i en ny rapport som lämnats över till regeringen.

– När det gäller att attrahera företag, arbetskraft och forskare konkurrerar Stockholmsregionen inte med andra delar av Sverige, utan med storstadsregioner i Europa och resten av världen. För att inte halka efter behöver det viktiga arbete som påbörjats inom ett antal avgörande områden fortsätta och intensifieras, säger landshövding Chris Heister i ett pressmeddelande.

Läs mer: Svensk arbetsmarknad fortsatt stark

Brist på arbetskraft inom vård och teknik

”Stockholm 2017-full fart framåt” är en årlig rapport till regeringen om läget i länet, och den visar att länet går framåt. Stockholmsregionen svarar för 42 procent av hela landets befolkningsökning, drygt 30 procent av BNP och mer än en tredjedel av nyföretagandet.

Läs mer: Stor brist på arbetskraft i Stockholm

Men för att det ska fortsätta gå framåt krävs satsningar, menar länsstyrelsen. Förutom bostadsbristen är ett stort problem att det råder arbetskraftsbrist inom bland annat vård och teknik och att trafikkaoset bara väntas bli värre trots stora miljardsatsningar.

– Stockholms län är Sveriges tillväxtmotor och det ligger i hela landets intresse att tillväxten här ges så goda förutsättningar som möjligt. Stockholms län är en huvudstadsregion i internationell toppklass. Vi står oss väl i konkurrensen på många områden. Men om vi vill behålla den positionen måste Stockholmsregionens betydelse för hela Sveriges välfärd avspeglas tydligt i landets tillväxtpolitik, säger landshövding Chris Heister.

Läs mer: Bostadsbristen gör det svårt att hitta rätt personal

Fem områden som är avgörande för Stockholms län

Följande fem områden har länsstyrelsen identifierat som avgörande för Stockholms läns framtid:

Bostäder

Trots att det byggs mängder av bostäder råder bostadsbrist i alla kommuner i Stockholms län, inte minst till följd av att allt fler asylsökande har anvisats till Stockholmsområdet.

Infrastruktur

Det satsas fram till år 2025 111 miljarder på länets infrastruktur, men trafiksituationen förväntas ändå varra värre år 2030 än idag.

Klimat och energi

Växande befolkning och snabb tillväxt gör att man måste öka insatserna för att nå målen om att begränsa klimatpåverkande utsläpp. Man behöver identifiera områden som är utsatta för risker vid kraftiga regn.

Innovationskraft

Rapporten påpekar att länet är centrum för två av Sveriges internationellt mest framgånsrika kunskapsområden, informations- och kommunikationsteknik och life science. Men den rådande bostadssituationen oroar eftersom 90 procent av nyckelpersonerna i det man kallar länets innovationssystem säger att de har svårt att hitta boende för medarbetare som rekryteras utanför länet.

Arbetsmarknad och kompetensförsörjning

Det saknas folk med rätt utbildning på arbetsmarknaden, både när det gäller akademiskt utbildade personer och personer med yrkesutbildning. Det behövs bland annat fler yrkeshögskoleplatser och satsningar på teknik- och vårdutbildningar, enligt rapporten.

Hela rapporten kan man läsa på länsstyrelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.