Foto: TT

Bostadsbolag varnar för rejält höjda hyror

Uppdaterad
Publicerad

Skarp kritik kommer nu från de allmännyttiga bostadsbolagen gällande kommunens planer att höja avgiften för den kommunala mark som flerbostadshusen står på, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Svenska Dagbladet har mycket kritik kommit in i remissvaren gällande förslaget.

Svenska bostäder skriver att deras tomthyror skulle öka med nästan 50 procent och att höjningen kommer innebära hyreshöjningar för hyresgästen.

Stockholmshem skriver att förslaget kommer innebära att det blir svårare att bygga hyresrätter i centrala Stockholm. Bostadsbolaget befarar att hyrorna riskerar bli så höga att hyresrätterna inte skulle gå att hyra ut.

S: pengarna ska gå till nybyggen

I kommunstyrelsen röstade en majoritet ja till förslaget tidigare i år. Jan Valeskog (S) sa då till SVT Nyheter Stockholm att intäkterna behövs för att bygga fler hyresrätter.

Liberalerna har varit tydligt emot förslaget från början. Liberalernas Abit Dundar sa i samband med omröstningen i kommunstyrelsen att förslaget leder till att människor med vanliga inkomster får svårt att bo kvar i innerstaden.

Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas av kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.