Bostadspriser backade i Stockholm under november

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostäder stod still i november i hela landet och i Stockholm och Göteborg gick priserna nedåt något. Det är dock för tidigt att säga om överhettningen på bostadsmarknaden gått över.

Varken villa- eller bostadsrättspriser steg i november, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. I centrala Stockholm och i Göteborg med omnejd backade priserna till och med något. Det är andra månaden i rad som den överhettade bostadsmarknaden visar tecken på att svalna. Fast ännu går det inte att blåsa faran över, enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Det är normalt för säsongen. Men i oktober och november har vi haft en lite skarpare, lite häftigare inbromsning än vanligt. Den verkliga temperaturmätaren kommer vi att få i januari och februari då marknaden brukar ta fart igen.

Samtidigt fortsätter omsättningshastigheten att vara mycket hög. På bostadssajten Hemnet slogs rekord i antalet nya bostadsrätter till försäljning, samtidigt som det tillgängliga utbudet är rekordlågt. Det tyder på att efterfrågan fortfarande är mycket hög och att affärerna går fort.

– Omsättningshastigheten har inte minskat. Det ska bli mycket intressant att se när, eller om, det händer, säger Per-Arne Sandegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.