Boverket säger nej till nya bullerregler. Foto: SVT

Boverket avfärdar nya bullerregler

Uppdaterad
Publicerad

Tillåt högre bullernivåer vid nybyggen av bostäder, det föreslår Alliansen och Sverigedemokraterna. Men Boverket, som synat frågan, avfärdar förslaget.

En majoritet i riksdagen, Allianspartierna och Sverigedemokraterna, vill se en höjning av riktvärdet för buller utanför bostadsfasader.

Boverket har utrett frågan och konstaterar i en rapport till regeringen att en regeländring endast skulle ge en marginell ökning av små lägenheter.

Vill se höjning med fem decibel

Den tillåtna bullernivån vid bygge av lägenheter på upp till 35 kvadratmeter, som har fönster som bara vetter åt ett håll, är 60 decibel. Alliansen och Sverigedemokraterna vill att nivån höjs till 65 decibel.

Boverket säger att det inte blir mycket mer byggbar mark med förhöjda bullervärden, är det då någon idé att utsätta människor för ökat buller?

– För det första tror jag att det är viktigt att de ser över hur man mäter. Jag tror att det är bättre att man mäter inne i lägenheterna än utanför, och sedan tycker jag också att man ska se det i sammanhang med andra regelverk som försvårar byggandet, säger Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd.

”Hus där man ska kunna bo och trivas”

Rogert Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd, vill att de nuvarande tillåtna bullernivåerna kvarstår.

Men om byggandet av små lägenheter förhindras av en bullernivå som ligger strax över den tillåtna, vore det inte då en bra idé att se till att vi även där kan bygga små lägenheter?

– Vi bygger rätt mycket små lägenheter i Stockholm. Vi har historiskt sett en enormt hög byggtakt, men vi behöver också bygga med god kvalitet. Det är hus som ska stå länge och det är hus där man ska kunna bo och trivas, så man måste också vara lite försiktig med bullernormerna. De finns ju där av ett skäl, säger Rogert Mogert (S).

Risk för negativa hälsoeffekter

Boverket skriver i sin rapport att ökade bullernivåer skulle kunna leda till en sämre boendemiljö och risk för negativa hälsoeffekter. Bullerforskaren Johanna Bengtsson Ryberg är positiv till den bedömning Boverket har gjort.

– Buller kan påverka oss på många olika negativa sätt. Vi kan få sömnstörningar och koncentrationsproblem. Det är kortsiktiga effekter, och sedan finns det även långsiktiga effekter. Efter många års exponering för buller kan man få ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och annat, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.