Foto: SVT

Boxarens sorg efter mördade vännerna

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har minst sex personer med koppling till Järva-området skjutits till döds. Inom loppet av två år har Tenstabon och boxaren Alexander Bwambale förlorat fyra vänner i det dödliga våldet.

De senaste åren har varit tuffa för 19-årige Alexander Bwambale och sedan förra året har fyra av hans barndomsvänner mördats. Han vet inte vad fanns för motiv bakom morden då han varit så fokuserad på skolan och träningen men han tycker att det blivit ett råare samhällsklimat i hans hemort. Senast i fredags sköts två bröder ihjäl på ett kafé i Rinkeby.

Läs också: Bröderna mördades brutalt med flera skott

Dödsskjutningen i Rinkeby

– När vi var små fanns det mer kärlek i Tensta men idag är det mer svart eller vitt. Generellt tycker jag att man har förlorat respekt för varandra. Våldet har eskalerat och saker och ting har förändrats. Tidigare gick man åt sidan och gjorde upp en mot en. Det har försvunnit och nu har ungdomar tillgång till andra saker.

Hur hanterar du sorgen efter dina vänners bortgång?

– Vi är flera som bär på sorgen, inte bara jag. Ensam är inte är stark, har man många människor runtomkring som stöttar en, som familjen, vännerna och grabbarna, då blir man stark.

”Jag har en stark tro och vet att vi kommer träffa varandra igen.” Foto: Lisa Liljefors/SVT

Nolltolerans mot brottslighet

Alexander är en av Sveriges hetaste talanger i boxningsvärlden och kom bland annat femma i junior-EM förra året. Samtidigt som han tränar inne i stan varje dag, går han sista året på gymnasiet och funderar på att bli brandman. Alexander tror att bristen på goda förebilder och stöd hemifrån är en anledningarna till att våldet eskalerat.

– Jag fann boxningen tidigt i mitt liv och jag blev inspirerad av mina tränare som bland annat Tonton.

Hans tränare, före detta VM-brons medaljör i amatörboxning Tonton Semakala, berättar att många killar hamnar på rätt väg i livet genom boxningen.

– Sporten gör så att de kommer bort från gatan, fel folk och brottslighet. Istället kommer de in i en förening och träffar andra människor.

Han berättar att de har nolltolerans mot brottslighet och våld i boxningsföreningen.

– De som gör dumheter är inte välkomna. Man ska sköta sig och respektera varandra, inte använda boxningen utanför ringen.

Alexander har inspirerats av tränaren Tonton Semakala. Foto: Lisa Lijefors/SVT

Resorna till Uganda gav perspektiv

Alexander tror att barndomsresorna till föräldrarnas hemland, Uganda och fattigdomen där, fick honom att uppskatta det han har i Sverige och att kämpa ännu hårdare.

– Här i Sverige har vi många fler möjligheter än i andra länder, som exempelvis gratis skola och vård. I Uganda finns inte sådana möjligheter. Mina föräldrar ville att vi barn skulle få ett bättre liv här och jag vill ge tillbaka till dem och vara en förebild i Tensta, som kan inspirera den yngre generationen och visa att det finns andra vägar att gå.

Vad är ditt mål inom boxningen?

– Att bli världsmästare, säger Alexander och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet