Foto: Orlando G. Boström.

Brexit en midsommarnattsmardröm

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien är Stockholms läns absolut viktigaste handelspartner.

Storbritannien är Stockholms läns absolut viktigaste handelspartner. Varuxporten från länet till Storbritannien uppgår till 28 miljarder kronor och består bland annat av telekom och läkemedel. Om även tjänstesektorn skulle räknas in, blir relationen ännu viktigare rent ekonomiskt.

– Resultatet av den brittiska folkomröstningen är en midsommarnattsmardröm som kan få långtgående konsekvenser både för Stockholm och Sverige. Eftersom handeln mellan Stockholm och Storbriannnien är så stor är det nu viktigt att vi gör allt vi kan för att få så få handelshinder som möjligt, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare till SVT Nyheter Stockholm.

Brittisk EU-omröstning

Ser också möjligheter

Stockholm är Sveriges ekonomiska motor. Regionen står för en tredjedel av värdet på alla varor och tjänster som produceras i Sverige under ett år. Därför är det viktigt att försöka flytta fram positionerna ytterligare nu när Storbritannien kan komma att lämna EU.

– För Sverige och inte minst Stockholm finns också en möjlighet vid ett brittiskt utträde. Stockholm är, precis som London, en av världens tio största huvudkontorsekonomier. Eftersom det är en fördel för många företag att befinna sig på insidan av EU, bör Stockholm nu tillsammmans med regeringen och andra intressenter försöka locka till sig fler huvudkontor från London, säger Maria Rankka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet