Broproblem kostar miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Den trasiga motorvägsbron i Södertälje kostar samhället miljonbelopp men Södertälje kan få betala mest.

Trots att det ännu bara är sommarlovstrafik på E4:an, bildas långa köer vid den havererade bron i Södertälje. Om några veckor, när skolorna börjar och semestrarna är över, måste man räkna med ännu längre tid bakom ratten. 

Detta kommer att kosta pengar, både för privatpersoner och näringsliv. Lågt räknat handlar det om minst en miljon kronor om dagen. Troligtvis minst två miljoner, enligt beräkningar som gjorts av KTH-professorn Jonas Eliasson som är specialist inom ämnet transportsystemanalys.

Motorvägsbron i Södertälje

– På kort sikt så innebär det att en stor mängd tid går förlorad. Tid som framför allt privatpersoner drabbas av i form av arbetstid man måste ta igen och fritid man förlorar. Sedan är det naturligtvis näringslivet som drabbas genom till exempel dyrare transporter och i värsta fall produktionsprocesser som stannar, säger han.

Södertäljebron har varit trasig sedan midsommar och räknar man med en miljon kronor om dagen är kostnaderna nu uppe i minst 35 miljoner kronor, utifrån Eliassons kalkyler.

Södertälje sårbart

Att Södertälje lidit ekonomiska förluster redan nu under sommaren, bekräftas av kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

– Besöksnäringen drabbas av att tung trafik kör genom stan och om den som tänkt åka hit istället ser framför sig hur det blir för mycket köer så väljer man bort Södertälje. Det är otroligt bekymmersamt, konstaterar hon.

Hon vill dock inte tro att Södertälje ska drabbas på lång sikt av till exempel sjunkande bostadspriser eller negativa effekter för arbetsmarknaden. Däremot menar hon att staten framgent måste ta ett större ansvar och inte lämna Södertälje i sticket.

– Den här sårbarheten måste ses av staten för det här är ingenting vi kan planera för själva. Det måste vara statens ansvar att finansiera och administrera de lösningar som krävs för framtiden.

Fordon Södertäljebron

32.300 fordon norrgående

30.100 fordon södergående

Trafik under normaldygnet.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet