Flyguppvisning i maj 2016 med en JAS 39C innan utrullningen av den nya E-versionen av Gripen på SAAB i Linköping. Foto: TT

Buller väntas över Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På fredag, den 1 juli, fyller det svenska flygvapnet 90 år. I Stockholm uppmärksammas det med en ceremoni och flygshow av bland annat Jas 39 Gripen.

Stockholmarna kommer att få bevittna en flygburen show på nära håll under fredagen den 1 juli. För de som vistas i närheten av Ladugårdsgärdet så blir det extra intimt. Jas 39 Gripen är en av modellerna som kommer att dundra förbi. I samband med flyguppvisningen kan det bli högljutt och allmänheten varnas därför om att det blir en del buller.

Gripen och Hercules deltar

Flyguppvisningen startar klockan 10.00 vid Flygarmonumentet på Karlaplan och består av farkosterna SK-60, Jas 39 Gripen, TP 84 Hercules samt helikoptrar. Det är fritt för allmänheten att närvara vid ceremonin.

Flyger över Gärdet

Under uppvisningen kommer man kunna se en grupp Jas 39 Gripen i ruterformation, en rote TP 84 Hercules i kolonn, Team60 (sex stycken SK 60) och helikopter 14, 15, 16 i pilformation. Dessa kommer att flyga från norr i sydlig riktning, rakt över Tessinparken och Fältöversten.

Jubileum i hela landet

Det svenska 90 åriga flygvapnet och dess personal, kommer att uppmärksammas på olika sätt under jubileumsåret. Jubileums- och minnesceremonier kommer även att genomföras vid nedlagda flygflottiljer i hela landet. Flygvapenchefen kommer delta vid Almedalveckan på Gotland. Ett luftförsvarssymposium och en jubileumsbankett kommer att hållas i Linköping.

Många år på nacken

Flygvapnet bildades den 1 juli 1926, som en egen försvarsgren efter riksdagens beslut att sammanslå marinflyget och arméflygetsflygande förband. Till chef för det nya flygvapnet utnämndes överste Karl Albert Byron Amundson. Till en början utgjordes verksamheten av 400 officerare, 700 värnpliktiga, fyra flygkårer. Därtill startades en flygskola och två flygverkstäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.