Byggarbetare jobbar utan säkerhet på Katarina kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Byggarbetare som sysslar med renoveringen av Katarina kyrka på Södermalm har jobbat utan säkerhetsanordningar. Men på Svenska kyrkan säger man att man inte märkt av att arbetarna jobbar farligt.

I höjd med kyrktornen balanserar byggarbetarna, utan skydd, på stålrören som de samtidigt plockar ned dem. En av männen har en fallsele på kroppen, men han har inte fäst den någonstans.

– Jag känner mig säker och det går snabbare så här, säger en av arbetarna.

Hittills i år har tre arbetare dött av fall från höjd på svenska byggen. Enligt fackförbundet Byggnads bar ingen av dem säkerhetsutrustning.

– Det pratas mycket om arbetsmiljön, att det ska vara säkert och att man ska ha fina dokument och så vidare, men man når inte hela vägen ner till verksamheten, säger Tomas Kullberg, skyddsombud på Byggnads.

Brister i fallskydd är vanligt ute på byggerna.

– Jag skulle säga att man jobbar med skydd som inte är okej på 90 procent av alla våra byggarbetsplatser idag. Det finns en nonchalans bland individer men framförallt saknas det en organisatorisk del från arbetsgivare och beställande organisationer, säger Tomas Kullberg.

På Katarina kyrka har man inte lagt märke till säkerhetsrisken

Hur kommer det sig att man jobbar här på så hög höjd utan fallsydd?

– Jag blir jätteförvånad när du säger det. Det ska inte få förekomma, säger Allan Zoltan, fastighetschef på Svenska kyrkan.

Men har du inte sett det här själv då när du gått förbi?

– Nej, det har jag inte. Men om det händer något så vore det förfärligt så vi kommer granska det här efter ert påpekande.

Männen som arbetar finns inte heller med på kyrkans entrepenörslista..

– Jag vet inte vilka du avser nu, de vi har skrivit avtal med finns med på vår entrepenörslista. Men sen kan det vara så att de har tagit in underleverantörer om de har sett att arbetsbelastningen är väldigt hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.