Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Svårt sjuka barn får vänta i månader

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 sjuka barn har fått vänta mer än 90 dagar på sin operation på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Det handlar om barn med följdoperationer efter cancer och andra sjukdomar.

Anledningen bakom väntetiderna är att det just nu är akut brist på operationssjuksköterskor på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Sedan i höstas har ett flertal sköterskor slutat och en del av dem har lockats av jobb på andra sjukhus i Stockholmsområdet som betalar bättre, enligt Svenska Dagbladet.

Ska utföra 6000 operationer

Samtidigt råder det en brist på sjuksköterskor i Stockholm och i hela landet. Barnsjukhuset ska utföra ungefär 6 000 operationer om året. Med den takten ska alla operationer, även icke-akuta, göras inom 90 dagar. Trots detta har flera svårt sjuka barn fått vänta längre än så.

– Det är nog det värsta obehag som vi kan åsamka våra patienter, säger Svante Norgren, chef för barnsjukhuset till Svenska Dagbladet.

Astrid Lindgrens barnsjukhus är en del av Karolinska universitetssjukhuset. Dit kommer svårt sjuka barn från hela landet för att få vård.

SVT Nyheter har pratat med Svante Norgren, den intervjun kan du läsa här.

Rättelse

I den första versionen av den här texten framgick att väntetiden även gällde barn med akuta cancer- och hjärtsjukdomar. Så är inte fallet. Svante Norgren förtydligar: Akuta operationer, canceroperationer och hjärtoperationer genomförs precis som de ska, där har vi inga förseningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.