Retrohögtalarna i ropet igen

Uppdaterad
Publicerad

För 50 år sen började Stockholmsuppfinnaren Stig Carlssons, numera kultförklarade, högtalare sprida sig ut i världen. Men trots rekordförsäljning gick företaget i konkurs och idag är de gamla rariteterna mycket eftertraktade.

Idag lyssnar man på musik mest genom datorer och mobiltelefoner men på 70- och 80-talet var det schyssta stereoanläggningar som gällde. Men inför köpet av nya högtalare var frågorna många och man lyssnade och jämförde i evigheter inför det viktigaste – valet av högtalare.

– Man var aldrig nöjd. Jag hade hört talas om Carlssonhögtalarna och tänkte att jag kanske ska plocka hem ett par sådana. Jag hittade ett par jättebilligt i Gula tidningen, kom hem och kopplade in och “såg ljuset”. Det var det här jag letat efter i alla år. Och min fru sa: Så här ska det låta om musik, säger Per Gulbrandsen som är grundare till websidan CarlssonPlanet

En “knäppskalle”?

Innovatören Stig Carlsson var utbildad civilingenjör vid KTH där han även undervisade i akustik.

Ingvar Öhman är akustiker och vän till Stig Carlsson, berättar om sitt första möte med Stig Carlsson.

– Jag hade en uppfattning vem han var, som inte stämde speciellt bra. Bilden av honom var helt baserad på den marknadsföring man hade sett. Min förväntan på Stig Carlsson, var att han det var en “knäppskalle” mer eller mindre, säger Ingvar Öhman och fortsätter

– Men det visade sig att det var han inte alls. Allting var mycket mer genomtänkt än vad jag hade trott.

Folkhemshögtalaren

Stig Carlsson började konstruera högtalare redan på 50-talet och en av de första var den så kallade “Kolboxen”. Men de verkliga framgångarna började år 1966 när företaget Sonab bildades och folkhemshögtalaren OA-5 sålde över 100.000 exemplar.

Hemligheten med framgången var att utnyttja hela rummet.

– Han lät diskantelementen kasta runt de höga tonerna i rummet, inte bara mot en vägg utan mot flera väggar. Grundtanken var att de tidiga reflexerna skulle utnyttjas i återgivningen och det var mästerskapet, säger Per Gulbrandsen.

Konkurs

Högtalarförsäljningen gick bra, men trots det gick företaget Sonab som tillverkade högtalarna i konkurs och världslanseringen uteblev.

– Det var hans stora förtvivlan. Stig tyckte han hade en fantastisk ide om hur högtalare skulle kunna skapa musik i alla hem, både i Sverige och världen. Men han saknade en marknadsförare som kunde satsa de stora pengar, som behövdes för göra de här högtalarna kända, säger Per Gulbrandsen.

Dog 1997

Stig Carlsson dog den 8 mars 1997 efter att ha fått en hjärtattack under en promenad på Södermalm.

– Han var väldigt vänlig, otroligt entusiastisk kring hela sin ljudfilosofi, minns Per Gulbrandsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.