Foto: SVT

Centrumchefen: ”Situationen i Tensta galleria är värre än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror visar hur anmälningar om hot, våld och rån minskat i Tensta. Men för handlarna i Tensta centrum är situationen värre än någonsin efter att illegal handel flyttat in i gallerian.

Brottsligheten har minskat i Tensta. I alla fall enligt statistik från polisen som visar hur antalet anmälningar om våld i offentlig miljö har minskat med 62,5 procent i Tensta jämfört med samma period 2015.

Även andra brott har minskat enligt polisens nya siffror från 2016. Antalet anmälda rån har minskat med 34,1 % och anmälda hot var 10 procent färre än året innan. Antalet inbrott i bostad har minskat med 41,9 procent.

Satsat på synliga poliser

Receptet har framför allt varit en tydlig ökning av synliga poliser.

– Vi har även jobbat konsekvent med att slå mot de kriminella i alla nivåer. Vi har jobbat mot nätverken, gatuhandeln och även med de som är där för att köpa narkotika. Och vi har satt rätt människor i fängelse, säger Christoffer Bohman, verksamhetsansvarig vid Järvapolisen.

”Värre än någonsin i gallerian”

Men många poliser på gatorna har även bidragit till att den illegala verksamheten bytt plats. Och att brottsligheten i Tensta har minskat är missvisande menar centrumchefen Mats Carinder.

– Vi har fått in väldigt mycket av problemen i vår galleria. Det är droghandel, vapenhandel, så fort det blir mörkt ute kommer man in igen. Det vi upplever nu för gallerians del är att det är värre än någonsin, säger centrumchefen.

Handlarna i Tensta centrum vågar inte ställa upp framför kameran med risk för att deras medverkan ska påverka utvecklingen negativt. Men de berättar för SVT Nyheter Stockholm att de ständigt är på sin vakt under arbetstid.

– Vi är rädda för att gå till och från jobbet. Vi håller ständigt handen på larmknappen, berättar en handlare.

Centrumchef Mats Carinder känner igen den bilden. Han har nära kontakt med handlarna i Tensta galleria.

– Det finns en rädsla för att bli utpekad som tjallare. De är rädda för att deras butik ska bli sönderslagen.

Samhälle utanför samhället

Det är framför allt vid stängning som handlarna känner en otrygghet.

– Den största delen är delvis rädda för sina liv. Just när de är kvar för att stänga vid åtta-nio på kvällen har vi mycket gängansamlingar här. Har vi fått ut dem ur gallerian så samlas de utanför precis. Den verklighet som handlarna beskriver för mig är riktigt, riktigt tuff och riktigt, riktigt allvarlig. Det är ett samhälle som lever lite grann utanför samhället, säger Mats Carinder.

Under januari månad har polisen flyttat sin synliga styrka från Tensta till Rinkeby. Men de är medvetna om problemet i Tensta galleria.

– Vi har en kontinuerlig kontakt med näringsidkarna och deras situation är superviktig för oss. Vi kommer fortfarande ha en synlighet i Tensta det är bara att den inte är så markant som den har varit under hösten. Vi jobbar i olika faser, vi kommer att återkomma till Tensta, Christoffer Bohman vid polisen i Järva.

Men just nu jobbar polisen mer dolt än synligt i Tensta.

– Det är för att lägga tryck på de kriminella som påverkar lokalbefolkningen och boende i området, säger Christoffer Bohman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.