Claudia Aziz. Foto: Privat

Claudia blev skallad och kallad hora – grep själv förövaren

Uppdaterad
Publicerad

Claudia Aziz kallades hora och skallades av en kille på nattbussen hem på fredagsnatten. Hon grep då själv förövarna – medan övriga resenärer tittade på.

Det var sent på natten till lördag då Claudia Aziz angreps på nattbussen som går mellan Stockholm och Haninge. Hon skulle just kliva av då en kille försökte få hennes uppmärksamhet.

– Jag tog av mig mina hörlurar för att höra vad han sa. Han frågade mig varför jag hade sminkat mig och kallade mig för hora, säger Claudia Aziz.

Hon berättar att hon frågade varför han kallade henne hora och då fick fler glåpord kastade över sig innan killen reste sig upp och skallade henne på näsan.

– Jag tänkte att det här ska han inte komma undan med, säger Claudia Aziz.

Grep honom

Claudia Aziz, som läser juridik, bestämde sig för att själv gripa mannen och göra ett så kallat envarsgripande, något som hon visste att hon hade rätt till.

– Jag förklarade för honom att jag gjorde ett envarsgripande och berättade för hans kompisar att de begår brott om de försöker hjälpa honom, säger hon.

Fyra av den misstänka gärningsmannens vänner hoppade av bussen, men en stannade kvar och försökte frita honom, berättar Claudia Aziz. Hon förtydligar att hon inte behövde hålla i killarna hela tiden, utan att de var ”inlåsta” eftersom de befann sig på en buss.

Ingen ingrep

Busschauffören som körde bussen agerade när han förstod vad som hänt. Han körde bussen till ett bussgarage och låste dörrarna, berättar Claudia Aziz.

– Han gjorde helt rätt, men övriga i bussen gjorde ingenting, säger Claudia Aziz som beskriver det som två olika grupper som rymdes där på bussen; en som utgjordes av killgänget som hejade på varandra och en som utgjordes av resterande resenärer som enligt Claudia Aziz inte gjorde någonting.

– Flera personer satt bara där och tittade, trots att jag var ensam, trots att jag förklarade för alla vad som hänt, säger hon.

Dramat slutade med att killen som misshandlade Claudia lyckades fly.

Förberett mig mentalt

Claudia Aziz har aldrig varit med om något liknande förut, men hon säger att hon alltid är mentalt beredd.

– Jag vet ju att det kan hända en saker som tjej, jag har gått igenom den här situationen tusen gånger i huvudet och förberett mig på vad jag skulle göra om det hände, säger hon.

Hon tillägger att det är hemskt att som tjej behöva vara förberedd på att något sådant här kan hända. Själv säger hon att hon blev utsatt på grund av att hon hade sminkat sig.

– Det känner jag är förtryck. Jag känner mig kontrollerad och styrd av killar som inte har något med mitt liv att göra, säger hon.

Sven-Erik Olsson på polisens regionsledningscentral bekräftar att en patrull varit på plats vid bussen och upprättat en anmälan om misshandel, ofredande och främjande av flykt. Dock greps ingen person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.