Dalarömamman får unik ersättning

Publicerad

Mamman förlorade två av sina tre barn, 3 och 5 år gamla när pappan tände eld på ett hus utanför Dalarö. Nu får mamman 100 000 kronor i kränkningsersättning av Brottsoffermyndigheten.

Nämnden för brottsskadeersättning vid Brottsoffermyndigheten har fattat ett unikt beslut om ersättning kopplat till de mord som ägde rum på Dalarö hösten 2013. En 40-årig man mördade då två av sina barn. Det tredje barnet lyckades fly ut ur det brinnande huset.

Brottsoffermyndigheten aner att omständigheterna var så pass speciella  att barnens mamma nu får 100 000 kronor i kränkningsersättning.

Dödsbrand på Dalarö

Särskilda omständigheter

– Det här är ett fruktansvärt brott där det är tydligt att mannen mördat barnen för att hämnas på barnens mamma, säger Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten.

Normalt sett ges kränkningsersättning bara till en person som blivit direkt utsatt för ett brott som medfört en allvarlig kränkning, alltså inte till nära anhöriga vid mord. I det nu aktuella fallet fanns dock särskilda omständigheter.

”Synnerligen allvarlig misshandel”

– I just det här ärendet visar utredningen tydligt att själva syftet med morden var att tillfoga modern allvarligt psykiskt lidande. Nämnden fann därför att brotten också kan anses innefatta en synnerligen allvarlig misshandel riktad mot henne, vilket ger henne rätt till kränkningsersättning, säger Peter Jonsson, chef för brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbrand på Dalarö

Mer i ämnet