Yrkesheder bakom arkitektflykt

Uppdaterad
Publicerad

Det som till slut fick bägaren att rinna över var byggplanen för 1.800 lägenheter vid Råstasjön som arkitekterna vägrade skriva på av yrkesstolthet. Stadsarkitekterna i Solna har klagat länge utan att få respons, hävdar de.

ABC har tagit del av en lista med byggprojekt i Solna, som enligt arkitekterna hanterats på ett felaktigt sätt. I den nämns bland annat de 1.800 bostäder som skulle byggas vid Råstasjön.

Det slutade med att arkitekterna, för att behålla sin yrkesheder, vägrade skriva på planhandlingarna. Men att stadsledningen inte skulle ha respekt för arkitekternas arbete, håller inte ordförande i stadsbyggnadsnämnden med om.

Bygge vid Råstasjön

– Jag tror mycket väl att man har respekt, men det är självklart så att när det gäller byggprojekt så finns det olika intressen, tex rena expolateringsintressen, bevarandeintressen, hur man ska gestalta en ny stadsdel etc. Där kan det finns olika uppfattningar om den typen av frågor, säger Anders Ekegren (FP), ordförande stadsbyggnadsnämnden Solna.

Vågar inte ställa upp på intervju

Arkitekterna vågar inte ställa upp på en intervju, vilket inte heller deras fackliga representaner vill, för att ämnet så känsligt. Men arkitekterna säger till abc att man länge försökt påtala den dåliga arbetsmiljön och säger också att komunledningen lägger sig i arkitekternas arbete. Men Anders Ekegren menar att samarbetsproblem är orsaken till att så många har slutat.

– Jag tycker alltid det är trist att personal slutar för att de inte trivs, för det får konsekvenser.

ABC: Vad gör ni nu för att förbättra arbetsmiljön?

– Vad vi har gjort är att vi har bytt ut samtliga chefer och två nya är på plats. Och två nya planarkitekter är rekryterade och kommer efter sommaren, säger Anders Ekegren (FP), ordförande stadsbyggnadsnämnden Solna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygge vid Råstasjön

Mer i ämnet