Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson. I mitten dottern Signe. Foto: Privat

Unik containervilla tar form på Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

Nackaparet visste inget om att bygga hus men bestämde sig ändå för att satsa allt på ett minst sagt utmanande byggprojekt – en villa byggd av fraktcontainrar på en nästan lika utmanande plats.

Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson ville byta radhuset i Nacka mot något med större tomt, men hittade inte något befintligt hus som de fastnade för. Men de hade börjat snegla på andra idéer.

– Thomas sa att ”du har ju en hel mapp med containerhus på Pinterest” och då tänkte vi att det kanske var något. Vi försöker tänka på miljön i alla sammanhang vi kan. Att bygga ett nytt hus kändes inte inte alls som vi, men att bygga ett hus som är återvunnet kändes både som en kul grej – och kul att bo i, berättar Linda Ulfsdotter.

Isoleringen svår nöt

Huset håller just nu på att byggas på en tomt med sjöutsikt i Hemmesta på Värmdö och ska bestå av åtta containrar i två vångingsplan och få en boyta på 150 kvadratmeter. Innan vintern hoppas familjen, bestånde av Linda, Thomas och deras tre barn, kunna flytta in.

Linda Ulfsdotter beskriver ett projekt där det mesta inneburit speciallösningar som ofta varit dyra att arbeta fram. En svår nöt att knäcka var isoleringen.

– Det tog en bra stund att komma fram till hur det skulle lösas, säger Linda Ulfsdotter.

Men exakt hur lösningen ser ut är något paret väljer att hålla hemligt tills vidare.

– Den är så klurig och har kostat så mycket att komma fram till så det brukar vi inte berätta om. Den håller vi på, säger Linda Ulfsdotter.

Samtidigt räknar de med att huset – stora arkitekt- och konstruktionskostnader till trots – kommer bli billigare än att köpa ett färdigt hus. Under två miljoner kronor räknar familjen att komma undan med.

Återvunna material – men inte superenergisnålt

Även om idén till stor utsträckning handlar om att ta tillvara på befintliga material så kommer det färdiga huset inte vara extremt energisnålt.

– Det kommer vara som en vanlig villa energimässigt och på så vis är det en bra nivå, men det är inte ett passivhus eller plusenergihus, säger arkitekten Måns Tham.

För honom har utmaningen också legat i att få containerbyggnaden att fysiskt passa in på den sluttande tomten.

– Jag har pusslat ihop det som ett slags Tetris – här måste det fyrkantiga möta naturen.

Och även om containerhus i sig inte är en helt ny idé, så är det en bostadsform han delvis förknippar med svartbyggen utomlands.

– Ibland bebos de av eremiter i Arizonaöknen som sitter och röker på – och de kan ju välja en extrem hållning, ett slags ”skiter i allt-attityd”. Men här handlar det om att få in ett containerhus i ett svenskt villaområde och få det att funka för en vanlig familj.

”Inga risktagare”

– Ibland funderar vi på hur vi kunde våga – vi är inga risktagare och gillar när det är lugnt. Men vi är ett bra team som löser saker tillsammans och vi tänkte att även om det förmodligen kommer bli svårare än vi tror, så löser vi saker allt eftersom de dyker upp. Vi är nog rätt naiva – men vi fortsätter att ha den inställningen och det har fungerat hittills, säger Linda Ulfsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.