Foto: TT

Stockholmsgym varnar för ”bitch tits”

Uppdaterad
Publicerad

Flera gym i Stockholm sprider broschyrer där man varnar för så kallade ”bitch tits”.

I broschyren ”100 % hårda fakta mot dopning och kosttillskott” så förekommer uttrycket bitch-tits på den sida som riktar sig till män.

Nu har motionärer reagerat och säger att uttrycket är nedvärderande. Men när SVT Nyheter Stockholm tar kontakt med Friskis och Svettis så framgår det att man inte som avsikt att ta bort broschyren.

– Det här är inte ett uttryck som Friskis och Svettis skulle använda men vi ser till helheten. Vi tycker att broschyren belyser riskerna med dopning och därför väljer vi att inte dra tillbaka den, säger Joakim Örnstig som är Friskis och Svettis marknadschef i Stockholm.

Gynekomasti – när män får bröst

Det är antidopingsorganisationen Prodis som står bakom broschyren och varnar för gynekomasti hos män, något som kan uppstå vid användning av dopingpreparat som bland annat anabola steroider. Gynekomasti är när bröstkörtlar börjar utvecklas hos män och påminner om en kvinnas bröst.

– I kretsar där dopning florerar används uttrycket bitch tits för att beskriva gynekomasti. Broschyren riktar sig till vår målgrupp som framför allt är unga män som styrketränar på gym, ”bitch tits” är ett uttryck som de känner igen, skriver Prodis projektsamordnare Viveca Andersson i ett mejl till StockholmDirekt.

Prodis arbete samordnas  av bland annat Stockholms stad och Stockholms läns sjukvårdområde. Både Riksidrottsförbundet och Stockholms läns landsting är medlemmar.

”Vi har brustit i rutinen”

Broschyren finns på alla Friskis och Svettis lokaler i Stockholm, men de är inte ensamma om att dela ut den. Under hela november kommer broschyren finnas hos alla medlemmar i Riksidrottsförbundet.

Nu tycker Joakim Örnstig att det har blivit fel fokus på diskussionen om doping men han säger att i framtiden så måste de tänka på sina värderingar.

– Vi har brustit i rutinen med att läsa igenom den information som vi delar ut på våra anläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.