Pär Rahmström, demensförbundets ordförande Foto: SVT

Demensförbundet: Stadsdelsförvaltningen kan göra mer

Publicerad

Demensförbundet är kritiska till att Bromma stadsdelsförvaltning inte gör mer.

Pär Rahmström, ordförande för Demensförbundet, anser att Bromma stadsdelsförvaltning gör det lätt för sig när biståndsbedömaren efter ett enda hembesök rekommenderar mamman att dra tillbaka sin ansökan.

– Men om man försöker göra en ordentlig biståndsbedömning som innehåller många moment och lär känna den sjuke, så kan man sakta närma sig frågan om en flytt och kanske nå framgång.

Menar du att man ska lirka med den sjuke?

– Det kan man kalla det. Och man gör ju det för personens bästa.

Ett mänskligt problem

Han menar samtidigt att det i grunden är positivt att socialtjänstlagen och andra lagar värnar om det egna självbestämmandet.

– Men det handlar inte bara om lagar, ytterst är det ett mänskligt problem, säger Pär Rahmström och fortsätter:

– Dels för att den sjuke inte får de omsorgen som den behöver eftersom man säger nej. Och dels för de anhöriga som tvingas se hur mamma eller pappa lider.

Läs mer: Ansvarig i Bromma kommun bemöter kritiken

Framtidsfullmakt

Pär Rahmström har suttit med i en utredning som kommer resultera i ett lagförslag, kanske redan i sommar. Den nya lagen ska hantera situationen att sjuka inte förmår ta ställning till det egna vårdbehovet. Troligen kommer en ny form av fullmakt att införas, framtidsfullmakt. Det innebär att sjuka personer kan ge fullmakt till någon som ska företräda dem den dag de i framtiden inte längre kan föra sin egen talan.

– Den nya lagen kan nog lösa många situationer, men allt kan inte lösas genom lagstiftning. Men ytterst handlar det om mänskliga avgöranden, säger Pär Rahmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.