Foto: SVT

Dottern vädjar: Låt min mamma flytta

Publicerad

I takt med att befolkningen blir allt äldre ökar också antalet dementa kraftigt. För många lindrigt dementa fungerar det bra att bo kvar i det egna hemmet med hemtjänst, men när demensen är fullt utvecklad fungerar det sämre. Ett stort problem är att många dementa nekar till att ansöka om plats på demensboende och då rättar sig kommunerna efter deras vilja.

Hjördis Sörebo, 82, har en Alzheimerdiagnos och bor ensam i sitt stora radhus. Hemtjänsten besöker henne flera gånger varje dag och två gånger per natt. Ändå lider Hjördis i sitt hem. Så fort hemtjänsten stänger ytterdörren efter sig upplever Hjördis att de aldrig varit där. Då inträder den totala ensamheten och de många telefonsamtalen med dottern Malin Mörth blir hennes livlina.

– När jag ringer henne är hon upprörd, säger Malin Mörth och fortsätter:

– ”Hur ska jag kunna beställa taxi?”. Hon är jättestressad för att hon inte förstår att hon faktiskt är hemma och inte behöver resa någonstans, säger Malin Mörth.

Nekar flytt

– När jag prata med mamma frågar hon mig varför hon ska behöva sitta här ensam. När jag då frågar om hon inte skulle vilja flytta till ett ställe där hon slipper vara ensam så tycker hon att det låter bra. Men så fort någon utomstående för flytt på tal, säger hon att hon har det bra och att det inte är några problem att bo ensam, säger Malin Mörth. 

Malin fyllde i en ansökan om plats på demensboende för sin mamma och bokade tid med en biståndshandläggare från Brommas stadsdelsförvaltning.

– Men hen trodde inte att det var nån idé att gå vidare med ansökan eftersom mamma sa nej till flytt. Så jag fick ett formulär att återta min ansökan. Det var inte någon idé att driva ansökan vidare, förstod jag.

Du återtog den?

– Jag återtog den absolut. Jag kände mig inte pressad till det, men det kändes utsiktslöst.

Dags att flytta

– Alla jag pratat med, distriktssköterskan, hemtjänsten, andra anhöriga och vänner tycker att det är dags för mamma att flytta till ett demensboende. Men det får hon inte för hon säger nej, säger Malin Mörth.

Enligt Susanne Brinkenberg, verksamhetschef för äldreomsorgen i Bromma, kan man inte tvinga dementa personer som inte vill vara på demensboenden.

– Vi har idag ingen lagstiftning som gör att vi kan tvinga oss på personer. Utan de redskap vi har det är och titta på alternativa insatser och även jobba med motiverande samtal och stöd, säger Susanne Brinkenberg.

Borde ni inte i sådana lägen uppsöka kvinnan på nytt och etablera en liten närmare relation för att så småningom hitta en lösning?

– Absolut, vi har också ett åtgande där det handlar om uppsökande verksamhet och även uppföljande verksamhet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.