Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa, 9, ska bli utvisad – under fredagen höll hon tal på en demonstration i Stockholm mot beslutet. Foto: SVT

Demonstration i Stockholm mot att Lisa, 9, ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Personer från hela landet samlades under fredagen på Gustav Adolfs torg i Stockholm för att protestera för 9-åriga Lisa som riskerar att utvisas ensam till Albanien.

Cirka 80-100 personer samlades strax efter lunch på torget. Lisa, hennes familjehemsföräldrar och personer från Stockholm men även olika delar av landet, deltog.

– Tack till alla som vill hjälpa mig att få stanna kvar hos min mamma och pappa, sa Lisa i sitt tal på demonstrationen.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Lisa föddes i Sverige och bor i dag i Järpås utanför Lidköping hos familjehemmet Paulina och Hans Backström, som förra året blev hennes vårdnadshavare. De har känt Lisa sedan hon var ett år gammal, då hon och hennes albanska mamma jourhemsplacerades hos dem.

Beslutet överklagat till HD

Det är andra gången som Lisa utvisas från Sverige, men den här gången utan hennes mamma. Eftersom Lisas mamma varken bor i Sverige eller Albanien och hennes pappa inte finns med i bilden, riskerar hon att hamna på ett barnhem när hon utvisas.

– Det känns otroligt kyligt av dem som har beslutat det här, säger Maria Thomee från Spånga som deltog i demonstrationen.

Familjehemsföräldrarna Paulina och Hans Backström har även ansökt om adoption, men fått nej i både tingsrätt och hovrätt. Ett beslut som nu överklagas till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Mer i ämnet