Foto: svt

Den årliga pepparkakstävlingen kickade igång idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnade årets pepparkaksutställning på Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm.

Årets tema är hemligheter, och deltagarna består av allt ifrån skolklasser till arkitekter och kreativa hemmabagare.

För 27:e året i rad har pepparkakstävlingen på Arkitektur- och designcentrum (Arkdes) på Skeppsholmen, kickat igång.

I årets tävling deltar stora som små, allt från skolklasser, familjer, arkitekter, fromgivare.

– Det är första gången vi är här, och det är kul att se allt arbete som har lagts ned, säger besökaren Annukka Koivisto.

– Jag är helt imponerad när man vet hur krångligt och pilligt arbetet är. Det är roligt att se barnens fantasi, säger Vanja Halvarsson.

Allting måste vara ätbart

– Att skapa en byggnad av pepparkaksdeg är ett lekfullt sätt att närma sig arkitekturen och design. Det gäller att hitta kreativa lösningar på konstruktion,hållbaher, funktionalitet och utsmyckning, precis som den som formger och bygger i verkligenheten, säger Maria Östman på Arkdes.

Oavsett vilken fantasi deltagarna har så måste allting inom bidraget vara ätbart. Allt från väggarna på huset till fönsterglasen och snön som många bidrag har. Deltagarna har fått följa temat ”hemligheter” och utifrån det låtit kreativiteten flöda för fullt.

– Det är helt fantastiska pepparkakshus, och det är jättekul att det är återkommande varje år. Vi besökte utställningen första gången för fem år sedan, säger Göran Skarin, som har med sig sin dotter Hedda.

– Det är väldigt fint, de ser så olika ut och många ser inte ut som pepparkakshus, säger Hedda Lindmark.

De tävlande delas in i tre kategorier: arkitekter, formgivare och bagare. Fram till 13:e december kan allmänheten rösta på sin favorit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.